Om du har havregrynsgröt över efter frukosten, använd det som bas i ett bröd. Om du inte har det så kan du koka lite havre och baka bröd på det bara för att det är så gott.
Eftersom det för tillfället är svårt att få tag i färskt jäst så kan du använda torrjäst istället, följ instruktionerna på förpackningen.
Grötbröd
20-24 bitar
50 g jäst
8 dl vatten
4 dl havregryn
½ dl rapsolja
1 msk sirap
3 tsk salt
10-12 dl vetemjöl
Instruktioner:
1. Koka upp 6 dl vatten och allt havregryn, rör om tills du fått en gröt. Ta från värmen, häll i resten av vattnet, rör och och låt svalna något.
2. Smula jästen i en bunke och blanda ordentlig med gröten.
3. Tillsätt olja, sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen rejält och tillsätt mjöl tills du har en fast men ändå kladdig deg.
4. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
5. Stjälp upp degen i bakplåtspappersklädd plåt. Strö över mjöl och tryck ut degen jämnt. Dela i önskat antal bitar.
6. Låt jäsa övertäckt i en timme.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills brödet fått färg. Låt svalna i plåten.
Enkelt & gott!