Grytbröd med saffran, russin & tranbär

Grytbröd Heirol bakalite.se 5Samarbete med Hippie de Luxe.

Har du testat att baka bröd i gryta?

Det är väldigt tacksamt och smidigt att baka i en gryta så om du inte provat innan så tycker jag att du ska göra det nu. Som en bonus så blir det alltid fint.

Det här brödet är smaksatt med saffran, jultider du vet, torkad frukt/bär. Jag valde att ta hälften russin och hälften torkade tranbär men du kan ta en av sorterna, eller om du så önskar, strunta i dem helt. En annan sak är att du kan smaksätta dem som du vill. Antingen det enklaste sättet, att låta dem stå och dra i apelsinjuice men du kan även lägg ner några stjärnanis och hälla på hett vatten. Låt dra över natten.

Annars kan du ju välja glögg, julmust, en mörk öl eller bara vanligt vatten. Anledningen till att russinen ska suga upp vätska är för att de inte ska göra de när de ligger i degen sen. All fukt som finns i degen vill vi ju ska komma brödet tillgodo.

Du kanske vill ha valnötter i ditt bröd? Häll i vad du vill, inom rimliga gränser då.

Grytan jag använt kommer från finska Heirol, du hittar den och fler fina produkter här. Just den här gjutjärnsgrytan, ur serien Big Ear, rymmer 4 liter som receptet utgår från. Den har stora handtag, därav namnet, och ett smidigt lock. Känns extra bra med rejäla handtag när man ska hantera en het gryta. Brödkniv och skärbräda kommer också från Heirol.

Om du vill kalljäsa degen så går det alldeles utmärkt. Halvera mängden jäst och använd kallt vatten. Efter steg 6 täcker du över bunken och ställer den i kylen över natten. Efter det följer du steg 7.
Grytbröd Heirol bakalite.se 2Grytbröd med julsmaker
1 bröd

1 dl russin och torkade tranbär
½ g saffran
½ msk socker
25 g jäst
5 dl vatten
½ dl rapsolja
10 dl vetemjöl
1 msk salt

Rapsolja till grytan

Instruktioner:
1. Lägg russin och tranbär i en skål och täck med apelsinjuice eller kallt vatten. Låt stå och dra några timmar tills de är mättade.
2. Mortla saffran med socker.
3. Lös upp jästen i ljummet vatten i en bunke.
4. Tillsätt saffran, olja och mjöl. Arbeta samman till en deg.
5. Tillsätt saltet och arbeta in.
6. Häll av russinen och tranbären, vänd ner i degen.
7. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
8. Smörj insidan av en gjutjärnsgryta, ca 4 liter, med rapsolja.
9. Sätt ugnen på 250 grader och ställ samtidigt in grytan, utan lock, på ett galler längst ned.
10. När ugnen är varm tar du ut den heta grytan, smörjer snabbt in botten och kanter med rapsolja igen och tippar ned degen. Pudra med lite mjöl.
11. Sätt på locket och grädda i 20 minuter.
12. Ta av locket, sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare ca 15 minuter. Ta ut brödet när det fått färg och låter ihåligt när du knackar på det.
13. Låt svalna på galler och bli helt kallt innan du skär upp det.
Grytbröd Heirol bakalite.se 6Enkelt & gott!

17

Författare: yvonnelandin

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x