Grytbröd med sötpotatis

Grytbröd sötSom tidigare nämnt gillar jag när saker är enkla och att baka grytbröd är väldigt enkelt.
Det som tar tid är jäsningen vilket knappast är någon ansträngning.
Det här brödet rör jag ihop väldigt lätt, utan maskin.
Det går utmärkt att använda vilken typ av ugnsfast gryta du vill.

Jag brukar använda en Cocotte från Rosendahl helt i glas som jag är väldigt glad över, det är en fördel att se brödet medan det gräddas.

Anledningen till att jag hade sötpotatis i brödet är helt enkelt för att vi hade det hemma. Det är ofta så jag bakar och lagar mat, utgår från en råvara eller smak och hittar på därifrån. Älskar att göra så, jag bestämmer, jag gör och det blir gjort.

Grytbröd

25 g jäst
5 dl vatten
½ msk socker
1 msk salt
½ dl rapsolja
2 dl sötpotatis, finriven
9-12 dl vetemjöl

Rapsolja till grytan

Instruktioner:
1. Lös upp jästen i kallt vatten i en bunke.
2. Tillsätt socker, olja, salt och den finrivna sötpotatisen.
3. Rör samman väl och tillsätt mjöl tills du får en deg. Det ska vara kladdigt så hellre för lite mjöl än för mycket.
4. Låt jäsa övertäckt i 2 timmar.
5. Sätt ugnen på 250 grader och ställ samtidigt in den gryta, utan lock, du tänkt använda på ett galler längst ned.
6. När ugnen är redo tar du ut den heta grytan, smörjer snabbt in botten och kanter med rapsolja, tippar ned degen och pudrar med lite mjöl.
7. Sätt på locket och grädda i 20 minuter. Ta sedan av locket, sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 15 minuter. Ta ut brödet när det fått fin färg,
Låt svalna på galler och bli helt kallt innan du skär upp det.

Enkelt & gott!

5

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x