Eller till precis när som helst. Smakerna är inte skrämmande alls.
Fast om du vill så kan du tillsätta 1-3 tsk cayennepeppar i bottensmeten för att ge tårtan en oväntad hetta. Godare än det låter!
Hallonsåsen gör den här tårtan supersaftig och smakrik, och den ”blödande” effekten tyckte mina barn var kul.
Lagom läskigt och eftersom jag föredrar att använda naturliga färgämnen så blev hallon den självklara huvudsmaken. Annars ser den ju mest ut som en vanlig chokladtårta så om du är bra på sådant, jag är det icke, så kan den helt klart piffas upp med en massa läskigt pynt, svart hushållsfärg osv.
Här la jag på en kvist chilipeppar. Det var det bästa jag kom på.
Jag pyntar hellre med porslin, och som oftast blir det med vitt, klassiskt och vackert sådant från Pillivuyt.
För att få den rinnande effekten så måste du se till att täcka bottnarna med frosting så att hallonsåsen inte rinner ner för snabbt. Av samma anledning bör du bjuda på den här tårtan samma dag som den färdigställs.
Jag sparade hallonsåsen som blev över och hade den i en kanna för att enkelt fylla på vid servering.
Tårtbotten går bra att baka i förväg och förvara inplastad i rumstemperatur, den håller sig saftig.
Happy Halloween people!Chokladbotten:
3 st ägg
3 dl socker
1 dl vatten, kokhett
2½ dl vetemjöl
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Smör till formen
Hallonsås:
300 g hallon, frysta
½ dl socker
1 tsk citronsaft
Hallonfrosting:
300 g färskost
3 msk hallonsås
3 dl grädde
Chokladgrädde:
½ dl socker
drygt ½ dl kakao
2 tsk frystorkat kaffe, ex nescafé
1 krm salt
3 dl grädde
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Klä en springform, 20-22 cm, med bakplåtspapper och smörj kanterna.
3. Vispa ägg och socker fluffigt, ca 5 minuter med elvisp.
4. Koka upp vatten och tillsätt.
5. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker och tillsätt smeten.
6. Grädda tårtbotten längts ner i ugnen i ca 45 minuter eller tills den stannat och en provsticka kommer ut torr.
7. Låt svalna helt i formen.
8. Skär botten i tre lika tjocka delar.
Hallonsås:
9. Blanda alla ingredienser i en kastrull.
10. Koka upp och låt puttra på medelvärme i några minuter tills såsen börjat tjockna.
11. Ta från värmen och sila såsen genom en finmaskig sil.
12. Häll upp i en kanna och låt svalna.
Frosting:
13. Vispa ihop kall färskost och hallonsås.
14. Tillsätt grädden och vispa fluffigt, ju mindre vispande desto bättre.
15. Fyll upp en spritspåse med frostingen och lägg i kylen en stund.
Montering:
14. Lägg en tårtbotten på ett fat och pensla botten med hallonsås.
15. Bred ett tunt lager frosting ovanpå sås och spritsa sedan frosting i en cirkel längs ytterkanten av botten.
16. Spritsa ytterligare cirklar av frosting med ½ cm mellanrum tills hela botten är fylld.
17. Fyll upp alla utrymmen mellan frostingen med hallonsås.
18. Lägg på nästa botten, pensla med hallonsås och bred ut ett tunt lager frosting ovanpå.
19. Spritsa cirklar på samma sätt som den tidigare och häll hallonsås i mellanrummen.
20. Lägg på den sista botten och pensla med hallonsås.
21. Plasta in och ställ i kylen en halvtimme.
Chokladgrädde:
22. Blanda socker, kakao och salt i en stor bunke.
23. Tillsätt grädden och rör om till en slät smet.
24. Vispa på låg (viktigt) hastighet tills du har en fluffig grädde. Det tar 1-2 minuter.
25. Bred eller spritsa chokladgrädde över hela tårtan. Jag dekorerade med en kvist chilifrukt men du kan toppa med vad du vill.
Enkelt & gott!