Saftiga bullar med massor av hallonsmak!
Inte de snyggaste bullarna men så blir det ibland. När jag började baka så var det väldigt ofta efter devisen ”Fult men gott” och jag går tillbaka till det ibland. Jag har lärt mig att snygga till en del men det är faktiskt inte min prio, utseendet kommer efter smak. Såklart kul när jag lyckas med båda.
Det går såklart att hoppa över smör och socker ovanpå, självklart blir det godare men jag gjorde det främst för att kamouflera hur fula de är. Alla sätt är bra, typ.
Det blir världens skillnad att använda färska hallon istället för frysta eller sylt så om du får tag i det så rekommenderar jag färska varmt.
Hoppa över kardemumma om du inte gillar det, byt eventuellt mot lite vanilj.
Hallonbullar
ca 24 st
Vetedeg:
50 g jäst
5 dl vatten
1 dl socker
2 tsk färskmalen kardemumma (kan uteslutas)
10-13 dl vetemjöl
150 g smör
½ tsk salt
Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
400 g hallon, färska
Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten
Topping:
50 g smör
1 dl socker
Instruktioner:
Vetedeg:
- Ta fram smöret så att det blir mjukt, även till fyllningen. Smöret kan stå inplastat i rumstemperatur över natten.
- Lös upp jästen i ljummet vatten.
- Tillsätt socker, kardemumma och det mesta av mjölet.
- Arbeta samman till en deg och tillsätt mjukt smör i små bitar, sist salt. Arbeta till en smidig deg, ca fem minuter i maskin eller tio för hand.
- Täck över och låt jäsa i 45 minuter.
- Gör sockerlagen genom att blanda socker och hett vatten, rör om tills sockret lösts upp helt och ställ åt sidan.
- Sätt muffinsformar i två muffinsplåtar för 12 st vardera. Alternativt använd stabila muffinsformar och ställ på bakplåtar.
- Ta upp degen, halvera och kavla ut den ena halvan till en rektangel, ca 20 x 60 cm.
- Bred på hälften av smöret och strö över hälften av sockret. Mosa hallonen lätt och fördela hälften över plattan. Rulla försiktigt ihop degplattan och kläm ihop degänden längs hela rullen.
- Skär försiktigt delar, ca 5 cm tjocka, och lägg i formarna med snittytan uppåt. Var försiktigt så att inte hallonen ramlar ur. Hallonen kommer falla ner något i botten av bullarna, det blir extra mycket hallonsmak och saftigare. Minska mängden hallon om du inte gillar det.
- Gör samma sak med den andra deghalvan. Täck över bullarna och låt jäsa i 45 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Tryck ner bullarna något och grädda ett steg nedanför mitten i 5 minuter. Lyft upp plåten till mitten av ugnen grädda i ytterligare några minuter eller tills bullarna precis börjar få färg.
- Pensla direkt med sockerlag och lyft upp på galler. Låt svalna helt.
Topping: - Smält smör och pensla en bulle i taget. Doppa i socker.
Enkelt & gott!
Bullar bakade med vatten onte mjölk?🤔
Japp! Jag använder bara vatten eftersom smöret räcker som fett och smaksättning. 🙂
//Yv
🙂