Glutenfri, lättbakad, mjukseg och smakrik hasselnötskaka med lönnsirap är ju en vinnare i sin ensamhet. Tycker inte att vi behöver stanna där bara för det. Den här toppade jag med en lönnsirapsfrosting och rabarberkompott, även den smaksatt med lönnsirap.
Lönnsirap är väldigt väldigt gott. Så därför. Utöver det så är jag otroligt förtjust i hasselnötter och det visar sig att de två är väldigt goda vänner. Eftersom det är så mycket smak på den här kakan går det bra med små bitar, det räcker därmed till fler.
Skippa rabarbern om du inte gillar det. Färska blåbär eller hallon skulle passa lika bra.
Jag har inte testat själv men tror inte att det ska vara några konstigheter at byta ut hasselnötterna mot mandel. Låt mig gärna vet om du provar!
Hasselnöt- & lönnsirapstårta med rabarber
8-12 bitar
Rabarberkompott:
150 g rabarber
3/4 dl syltsocker
2 msk lönnsirap
Kaka:
200 g smör
1½ dl socker
½ dl lönnsirap
2 st ägg
200 g hasselnötter eller 3 dl hasselnötsmjöl
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Frosting:
100 g Mascarpone eller annan färskost
1 dl grädde
3/4 dl florsocker
2 msk lönnsirap
Topping:
1 msk hackade hasselnötter
ev florsocker
ev rabarbersirap
Instruktioner:
- Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
Rabarberkompott:
- Skiva eller grovhacka rabarbern.
- Lägg i en kastrull tillsammans med syltsocker och lönnsirap. åt sjuda i tills rabarbern mjuknat helt.
- Sila rabarbern och låt svalna. Spara sirapen i en kanna.
Kaka:
- Sätt ugnen på 170 grader och ställ in en plåt i mitten. Det kan läcka smör ur formen så använd en plåt istället för galler.
- Klä en springform, ca 20 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj in kanterna med smör.
- Lägg undan några hasselnötter till topping och mixa resten av nötterna till ett fint mjöl. Var försiktigt så att du inte mixar så mycket att det blir nötsmör.
- Vispa mjukt smör och socker tills det är krämigt.
- Tillsätt ett ägg i taget och vispa slätt.
- Mixa hasselnötterna till ett mjöl och blanda med potatismjöl, bakpulver och salt. Tillsätt och vispa slätt.
- Häll smeten i formen och jämna till.
- Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Flytta ner plåten med kakan ett steg och grädda i ytterligare 10 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
- Mitten kommer ha sjunkit ihop något medan kanterna rest sig. Använd baksidan av en sked och pressa försiktigt men bestämt ner kanterna så att kakan blir jämnt. Låt svalna helt i formen.
Frosting:
- Vispa samman färskost, grädde, florsocker och lönnsirap till en fast kräm. Det tar några minuter med elvisp. Var försiktig så att du inte övervispar, då blir det rinnigt.
- Bred eller spritsa på kakan.
- Lägg den kalla rabarbern i mitten av kakan. Strö över hasselnötter och ev florsocker.
- Servera med rabarbersirap.
Enkelt & gott!
Var ska grädden in i receptet? Ska det vispas ihop med färskosten, eller vispas separat och vändas ihop med färskostblandningen?
Hej Ulrika!
Tack för att du skriver, ber om ursäkt för sent svar.
Jag hade missat att lägga till grädde efter färskosten, det är ändrat nu. 🙂
Kram Y