Hasselnötter är en favoritnöt och när jag köper choklad vill jag gärna ha med hela hasselnötter i. Det är inte helt lätt för det är alldeles för snålt i de chokladkakor jag hittar, eller så är de kanderade eller finhackade. Klart det är gott med hackade också men du vet, ibland vill man åt de där stora chunky bitarna.
Rätt så ointressant eftersom de här kakorna inte har hela nötter i men istället maxade jag smaken med hasselnötsmjöl i degen. Alltså, det är så gott!
Och choklad såklart, det vill jag inte vara utan. Jag tog hälften ljus och hälften mörk men det måste man inte. Völj din favorit.
I give you: Hazelnut chocolate chip cookies, knapriga och smakrika, med massor av hasselnötssmak. Gott!
Hasselnöt- och chokladkakor
15 st
175 g smör
2 st äggula
2 dl farinsocker
½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1½ dl hasselnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
150 g choklad, ljus och mörk
80 g hasselnötter
Topping:
25 g choklad
flingsalt (kan uteslutas)
Instruktioner:
- Ta fram smör och ägg så att de blir rumstempererade.
- Sätt ugnen på 175 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper.
- Grovhacka nötter och choklad, både till kakor och topping.
- Vispa smör och socker krämigt.
- Tillsätt gulor och vispa samman.
- Blanda vetemjöl, hasselnötsmjöl, bakpulver, salt och vanilj och tillsätt. Vispa till ett smul och krama sen ihop till en deg.
- Vänd ner choklad och nötter.
- Använd en stor kakskopa (2 msk) och lägg kakorna glest på plåt, 6 st/plåt, och platta till något.
- Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills kanterna börjar få färg.
- Dra av kakorna från plåten tillsammans med pappret och strö över choklad och ev flingsalt.
- Använd ett stort glas eller liknande för att forma kakorna runda.
- Låt svalna helt på galler.
Enkelt & gott!