Maränger är en sådan där bra grej att slänga ihop och ha redo. De är en riktigt bra bas i valfri dessert, som pynt på en tårta, Pavlova eller bara som de är. Glutenfria men inte det minsta sockerfria.
Det här är den enklaste varianten, eventuellt kan de heta fransk maräng men jag vet inte säkert…
Förvara torrt så håller de riktigt länge.
Tyllen med hål som jag använt kallas “marängtyll” eller heter något med Sultan. Den fulare marängen på bilden har lite choklad i och är spritsad utan tyll.
Om du inte har en spritspåse kan du använda en vanlig fryspåse och klippa ett hål i ett av hörnen och spritsa med den.
Maräng
20-50 st
3 st äggvitor
2 dl socker
1 krm vinäger eller citronsaft
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft, klä två plåtar med bakplåtspapper.
2. Vispa vitor och ättika till ett skum. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa rejält tills du har en glansig och toppig maräng.
3. Kolla med lite smet mellan fingrarna, om sockerkornen lösts upp är marängen redo, annars vispar du lite till.
4. Spritsa eller skeda marängen i önskad form och storlek och torka i ugnen i en timme.
5. Stäng av ugnen, öppna luckan och släpp ut lite luft. Stäng luckan igen och låt marängen stå kvar på eftervärme i ett par timmar.
Enkelt & gott!