Helt vanliga Budapestbakelser

En av mina två favoritbakelser som brukar finnas på fik, eller snarare konditorier, är Budapest, den andra är Bananbakelse. Nu är ju Budapest lite enklare att göra hemma än Bananbakelse så här är min variant.

Jag föredrar helt klart mandariner i min Budapest, inte färska mandariner ens utan konserverade. Här är jag motsträvig och tycker att originalet är bäst. Här i Jämtland brukar de ha blåbär istället, hallon är ett vanligt utbyte och visst kan man ha banan, äpple, päron, vindruvor osv. Gott såklart men jag väljer ändå mandarinerna.

Jo, visst spricker den för mig och då är det så bra att dränka den i choklad och florsocker, älskar sådana grejer.

Budapestbakelser
8-10 st

Botten:
5 st äggvita
1 tsk citronsaft
2 dl socker
2 dl hasselnötsmjöl alt 100 g mixade hasselnötter
1 dl socker
3/4 dl majsstärkelse

Fyllning:
3 dl grädde
1 burk konserverade mandariner (200 g) ?

Topping:
50 g choklad, mörk
1 msk florsocker

Instruktioner:
Botten:

  1. Sätt ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Blanda hasselnötsmjöl, socker och majsstärkelse.
  3. Vispa äggvita och citronsaft till ett skum.
  4. Tillsätt socker, lite i taget, och vispa tills du har en vit och blank maräng.
  5. Vänd ner mjölblandningen med en slickepott.
  6. Lägg smeten i en spritspåse och klipp ett hål, ca 1 cm. Spritsa smeten tätt i strängar längs plåtens långsida. Om du inte har spritspåsar kan du istället bre ut smeten i ett jämnt lager.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills marängen fått färg. Öppna ugnen efter halva tiden för att släppa ut ånga.
  8. Flytta marängen med hjälp av bakplåtspappret till ett galler för att svalna.

Fyllning:

  1. Vispa grädden fast.
  2. Låt mandarinerna rinna av ordentligt.
  3. Vänd upp marängen på ett nytt bakplåtspapper och lossa försiktigt det andra pappret.
  4. Bred på grädde och strö över mandariner.
  5. Rulla ihop till en fast rulle och lägg med skarven nedåt, ställ i kylen medan du smälter choklad.

Topping:

  1. Finhacka och smält chokladen i mikro på låg temperatur under korta intervaller. Häll i en spritspåse eller använd en gaffel eller liknande för att ringla choklad på rullen. Ställ i kylen för att stelna.
  2. Pudra över florsocker, toppa eventuellt med mandariner, och skär i bitar.

Enkelt & gott!

0

Författare: yvonnelandin

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Pinter Katarina
Pinter Katarina
6 månader sedan

Kan man ta mandel mjöl istället för hasselnötsmjöl?

Yvonne
Svara på  Pinter Katarina
6 månader sedan

Hej Katarina!

Jag har inte testat det själv, (har tänkt göra det men inte hunnit) och tror att det går bra. Mandel och ahsselnötter är ju rätt lika. Låt mig gärna veta om du testar!

//Y

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x