Men alltså. Det här är en sån där sak jag velat göra jättelänge men har skjutit upp om och om igen. Har tänkt att det är alldeles för svårt, alldeles för många moment och bara för krångligt helt enkelt. Jag gillar inte krångligt.
Men hallå, det var inte svårt! Åtminstone inte så svårt som jag förväntat mig och resultatet är fantastiskt och så otroligt gott!
”Riktig” Toffifee har en hasselnöt i varje godis men jag valde att lägga i jordnötter istället. Succé! Stor succé!
Det går bra att välja antingen mjölkchoklad eller nougat men jag valde att ta 50/50. Smaken blev perfekt och så lik originalet.
Jag har använt en sån där knäcktratt både till kolan och fyllningen men du kan såklart skeda upp kolan. Fyllningen kan du även spritsa i om du vill.
Du behöver två stycken pralinformar à 35 stycken eller om du vill göra som jag gjorde; använda en form för ”normal” Toffifeestorlek med hälften av smeten och en större form för en mer kakliknande variant. Båda formarna som jag använde är av silikon och kommer från Pufz. Riktigt bra bakgrejer!
Det går också att göra dessa i ex engångsknäck- eller kakformar men då blir det istället en lager på lager godis. Lika gott dock!
Toffifee med jordnötter
75 st
Kola:
1 dl grädde
1 dl sirap
1 dl socker
2 tsk kakao
½ tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
70 st jordnötter, saltade
200 g mjölkchoklad
200 g nougat
Topping:
25 g mörk choklad
½ dl jordnötter, saltade
Instruktioner:
Kola:
1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka till 124-125 grader. Rör om då och då.
2. Fyll halva formarna med kola och använd en sked för att dra upp kolan mot formens kanter så att det blir en liten skål. Låt svalna medan du gör fyllningen.
Fyllning:
3. Lägg en jordnöt i varje kolaform.
4. Grovhacka och smält chokladen försiktigt i mikro tillsammans med nougaten. Rör slätt.
5. Häll chokladnougaten ovanpå jordnöten och fyll upp hela formen. Knacka formen mot bordet så att all fyllning sjunker ner i kolan.
6. Ställ i kylen att stelna.
Topping:
7. Grovhacka och smält chokladen.
8. Grovhacka jordnötterna.
9. Lägg en klick choklad på varje godis och strö över jordnötter. Ställ i kylen att stelna.
10. Tryck ur godisarna ur formarna och förvara dina kolor i kylen.
Enkelt & gott!