Misslyckade kakor får nytt liv i arraksbollar. Mixa och blanda ihop, forma som du vill och doppa i choklad. Eventuellt så blir det inte skitsnyggt men lite (mycket) strössel döljer det mesta.
Om du inte har misslyckade kakor redo så kan du köpa ex Mariekex eller något liknande. Går självklart bra att använda glutenfria kakor.
Arraksbollar
12 st
150 g smör
ca 250 g sockerkaka, kakor eller liknande
2 dl florsocker
½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1½-2 tsk arraksarom, smaka av
Topping:
200 g choklad, mörk
5 g smör
½-1 dl chokladströssel
Instruktioner:
1. Ta fram smöret så att det blir mjukt.
2. Ta fram en bricka som får plats i kylen och sätt på ett bakplåtspapper.
3. Mixa kakan till ett smul.
4. Blanda alla ingredienser till en deg, den mindre mängden arrak till att börja med. Smaka av och tillsätt eventuellt mer arom om det behövs.
5. Dela degen i 12 lika stora bitar och forma till bollar eller liknande och sätt på brickan. Jag använde en kakskopa och och behöll den formen.
6. Låt stå i kylen i en timme.
7. Grovhacka och smält chokladen tillsammans med smör i mikro.
8. Doppa bollarna i choklad, låt rinna av och ställ på brickan. Strö över strössel och ställ i kylen för att stelna.
Enkelt & gott!