Dammsugare i klassisk form är något jag dragit mig för att testa, tycker inte om när det är för krångligt med många moment. Nu gjorde jag det ändå och det var lättare än jag trodde. Mitt problem är, som alltid, doppandet i choklad. Det blir liksom inte sådär slätt och snyggt som andra verkar fixa helt utan svårigheter. Nu struntar jag i det och vrider dem så att det inte är så synligt. Så får man göra.
Jäkligt gott är det oavsett, just att man själv får bestämma smakstyrka, textur och hur mycket marsipan resp choklad man vill ha. Gillar det!
De här är stora, alltså caféstora men kan göras i vilken storlek du vill. Om du vill göra en helt annan variant så kan du testa min Punschrullerulle.
Just det här receptet så räcker 500 g marsipan till 6 rullar av nedan storlek. De två rullar som blev över plastade jag in och la i frysen till nästa baktillfälle. Det går såklart att kavla marsipanen ännu tunnare men det gjorde inte jag.
Det går även fint att halvera satsen, se då till att anpassa mängden vätska och havregryn för rätt textur.
Jag använde en blandning av vaniljsockerkaka och muffins till fyllningen. Ville tömma frysen på sådant som mest tog plats. Det går bra att ta chokladsockerkaka, skippa då kakaon. Även köpesockerkaka och liknande funkar fint.
Punschrullar
24 st stora
Fyllning:
200 g smör
700 g kakor eller sockerkaka
5 dl havregryn
1½ dl socker
1½ dl kakao (uteslut om du använder chokladkaka)
1 krm salt
ca 1 dl kaffe
½ dl punsch (kan uteslutas, tillsätt då mer kaffe och arom)
3-5 tsk arraksessens (smaka av)
Topping:
500 g marsipan (ev mer, läs ovan!)
200 g choklad, mörk
10 g smör
Instruktioner:
Fyllning:
1. Ta fram smör så att det blir mjukt.
2. Mixa kakorna/kakan till ett smul.
4. Vispa ihop smör, socker, kakao, havregryn och salt.
5. Tillsätt kaksmul, kaffe, punsch och arraksarom. Knåda samman till en formbar deg.
Tillsätt mer kaffe eller havregryn om degen är för lös/hård. Smaka av och tillsätt mer arrak eller kaffe om det behövs.
6. Dela degen i fyra delar och forma till rullar, ca 3 cm tjocka, och plasta in. Ställ i kylen.
Topping:
7. Kavla ut marsipanen mellan två bakplåtspapper så att den är några mm tjock och lika bred som rullarna.
8. Skär marsipanen rakt och lägg en rulle i överkanten. Använd pappret och rulla in den så att marsipan täcker hela rullen. Skär bort överflödig marsipan och forma till. Gör samma sak med de andra rullarna.
9. Dela rullarna i mindre bitar, ca 6 cm långa, och lägg på en bakplåtspappers klädd bricka i kylen.
10. Finhacka chokladen och smält tillsammans med smör.
11. Doppa rullarna i choklad på ena änden och låt rinna av något. Lägg tillbaka på brickan. Ställ i kylen för att stelna något.
12. Gör samma sak med andra änden av rullen och ställ i kylen för att stelna.
(Inte super) enkelt & gott!