Hjortronsäsongen är igång! Dags att smaksätta med de gyllene små bären och jag började med en Basque burnt cheesecake. Det är en mycket krämig och lättbakad cheesecake.
Cheesecaken är lite speciell med sin brända topp och när hjortron ”brändes” så blev det en spännande smakkombination.
Jag valde att bara toppa med hjortron, en del av dem smälte ner i kakan, och servera extra till men du kan röra ner mer bär om du vill. Rekommenderar att använda frysta bär så att de inte vätskar sig så mycket. Om du har nyplockade hjortron kan du lägga de du ska ha i kakan på en tallrik i frysen, de fryser snabbt.
Om du vill baka en likadan cheesecake men med choklad finns det receptet här och den klassiska finns här.
Basque burnt cheesecake
8-10 bitar
600 g färskost naturell
2 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 msk majsstärkesle
3 dl grädde
4 st ägg
15-30 st hjortron, gärna styckfrysta
Instruktioner:
1. Ta fram färskost, grädde och ägg i god tid innan så att de blir rumstempererade.
2. Sätt ugnen på 250 grader varmluft, låt ugnen vara redo ett tag innan det är dags att sätta in kakan. Om du inte har varmluftsugn så kan du testa att 225 grader vanlig över- och undervärme men håll koll så att inte pappret når värmeelementen.
3. Klä in en springform, 18-22 cm, med bakplåtspapper. Se till att pappret täcker hela vägen upp och en bit ovanför formen. Använd flera papper om det behövs, det får inte vara några glipor utan pappret täcka hela formen. Du ska kunna lyfta ur kakan med hjälp av pappret.
4. Blanda färskost, socker, vaniljsocker och salt med en slickepott eller liknande tills du har en slät smet. Vispa inte!
5. Vispa ihop majsstärkelsen med lite av grädden.
6. Vispa samman ägg och resten av grädde i en skål, blanda med majsstärkelseröran. Tillsätt till smeten lite i taget och se till att det är helt integrerat innan du tillsätter mer. Rör slätt.
7. Om du vill ha hjortron i hela kakan så rör du ner dem nu.
8. Häll smeten i formen, knacka formen mot bordet så att smeten fördelar sig jämnt utan luftbubblor.
9. Lägg hjortron på toppen.
10. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter men håll koll efter 20. Ytan ska bli rejält mörk men inte bränd medan mitten ska vara lös. Öppna inte ugnen i onödan.
Tänk på att alla ugnar är olika så se till att justera värmen och tiden efter din ugn. Det blir också skillnad om du har en mindre form osv.
11. Ta ut kakan och låt svalna helt rumstemperatur och ställ sedan i kylen över natten.
12. Låt cheesecaken stå framme en stund före servering. Servera med mer hjortron!
Enkelt & gott!