Honeycomb är ett så himla kul godis som vi vanligtvis inte gör i Sverige. Eller jo, men det är ingen svensk klassiker. Jag gjorde det här för länge sedan och ska snart göra en ny sats. Eventuellt kommer det upp nya bilder då.
Det är väldigt roligt att göra, och lite läskigt om man är rädd för hett socker (som jag). Bryt i bitar och mumsa som de är eller smula ner och strö över glass, tårtor eller liknande. Det smakar ungefär som bränt socker och kola, supergott!
Det är inte honung i utan namnet kommer från likheten till bins vaxkakor (honeycombs), om det var någon som undrade.
Cadbury’s Crunchie smakar såhär, speciellt om du väljer att doppa bitar i ljus choklad.
Honeycomb
1 st form, 25 x 25 cm
5 dl socker
1,25 dl sirap, ljus eller vit
0,75 dl vatten
1 msk bikarbonat
Instruktioner:
1. Ta fram bikarbonat i en matsked, lägg åt sidan.
2. Klä en djup form, ca 25 x 25 cm, med bakplåtspapper. Blöt ner pappret helt, krama ur vattnet och passa det i formen.
3. Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull, smält sockret på medelvärme under omrörning.
4. Koka tills smeten är gyllene, ca 5-10 minuter eller till 150 grader, rör om då och då.
5. Ta kastrullen från plattan, sikta ner bikarbonatet under snabb men lätt omrörning.
6. Häll den bubblande smeten snabbt i formen utan att röra den, den kommer resa sig en del.
7. Låt stelna helt i rumstemperatur, det tar 1-2 timmar.
8. Bryt honeycomben i bitar och doppa i choklad om du vill.
Enkelt & gott!