Det här är inte vad jag kallar kakor, det här är cookies. The American kind. Klart det är kakor men cookies är en speciell typ av kakor. Lite större med mjuk eller seg mitt och knapriga kanter.
Här har jag smaksatt dem med kaffe och choklad och oj vad goda de blev. Så nöjd! Coffee cookies, helst uttalat med en grov New York-dialekt. Vanliga svenska kaffekakor hittar du här.
Om du vill maxa kaffesmaken ännu mer kan du även ta i lite krossade kaffebönor i kakorna. Eller ta i lite mer kaffepulver. Du kan väen göra de här kakorna i mindre storlek, se bara till att minska gräddningstiden om du gör det.
Kaffecookies
15 st
150 g smör
2 st ägg
2 dl farinsocker
½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 msk frystorkat kaffe, ex Nescafé
1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
100 g choklad
Topping:
50 g choklad
4-5 st kaffebönor (kan uteslutas)
flingsalt (kan uteslutas)
Instruktioner:
- Ta fram smör och ägg så att de blir rumstempererade.
- Sätt ugnen på 175 grader och klä plåtar med bakplåtspapper.
- Grovhacka chokladen eller använd chokladknappar.
- Mortla kaffet och blanda med mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vanilj.
- Vispa smöret vitt och fluffigt.
- Tillsätt socker och ägg, vispa samman.
- Tillsätt mjölblandningen och krama ihop till en deg.
- Vänd ner chokladen.
- Skeda upp 15 lika stora kakor och lägg glest på plåtar, 6 st/plåt. Jag använder en stor kakskopa (ca 2 msk).
- Platta till kakorna lätt och strö över krossade kaffebönor och choklad.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått lite färg.
- Låt svalna på galler och toppa eventuellt med lite flingsalt.
Enkelt & gott!