
Kaffekakor, en klassisk småkaka som länge varit en favorit i min släkt. Mormor brukade baka dem och en variant av hennes recept finns här. Själv var jag inte särskilt förtjust men har som vuxen förstått grejen.
Ville såklart göra en ny sort så här är kaffekakerulltårtan! Så god, känns som ett riktigt bra kafferepsfika eller tantfika (bästa sorten)! Dessutom glutenfri och lättbakad.
Jag gjorde den här i två olika varianter, en med dubbelt så mycket kaffe som den andra. Den med dubbelt strödde jag kaffe både under och ovanpå botten. Båda funkar så det handlar bara om vad man föredrar.
Kaffekakerulltårta
10-12 bitar
Botten:
3 st ägg
1½ dl socker
1½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk frystorkat kaffe, ex Nescafé
Smör till plåten
2 msk strösocker
Fyllning:
100 g smör
1½ dl florsocker
½ msk kaffe
1 tsk vaniljsocker
Instruktioner:
- Ta fram smör till smörkrämen så att det blir mjukt.
Smörkräm:
- Vispa mjukt smör vitt och fluffigt.
- Tillsätt florsocker, kaffe och vanilj, vispa samman.
Botten:
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Klä en plåt med bakplåtspapper och pensla smör ovanpå. Strö hälften av kaffet jämnt ovanpå.
- Vispa ägg och socker luftigt.
- Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner i smeten.
- Häll smeten försiktigt i plåten och jämna ut.
- Beroende på hur kraftig kaffesmak du vill ha så kan du strö över resten av kaffet på smeten eller välja hoppa över det. Pulvret som strös ovanpå smeten kommer på utsidan av rullen, det blir fint men ger såklart mer kaffesmak.
- Grädda i mitten av ugnen i 3-5 minuter eller tills mitten rest sig något och botten fått lite färg. Håll koll för det går snabbt.
- Strö socker över kakan, lägg ett bakplåtspapper ovanpå och vänd upp botten på ett galler.
- Dra försiktigt bort bakplåtspappret och låt svalna helt.
- Bred ut smörkrämen jämnt över hela botten.
- Rulla ihop från långsidan med hjälp av bakplåtspappret, se till att det blir en tajt rulle. Lägg rullen i kylen, med skarven neråt, för att stelna.
- Skär i skivor.

Enkelt & gott!