Kalla det vad du vill men gott är det oavsett.
Kaffe är en favoritsmak, såklart, och i tryffel passar det alldeles utmärkt.
Det går lika bra att använda mörk choklad istället för ljus, smaken avgör.
Dessa är gjorda i tryffelskal från Callebaut (finns bland annat hos Chokladshopen) men du kan rulla tryffeln till små bollar själv. Ställ då in chokladsmeten i kylen och låt den stelna så pass att den går att forma.
Kaffetryffel
20-30 st tryffelskal, ljus choklad
Ganache:
75 g grädde
10 g snabbkaffe
15 g smör
135 g choklad, ljus
Topping:
25 g choklad, ljus
½ dl farinsocker
Instruktioner:
Ganache:
1. Koka upp grädde och snabbkaffe.
2. Lägg grovhackad choklad eller chokladknappar och smör i en bunke.
3. Häll den varma gräddblandningen över chokladen och låt stå i två minuter för att tempereras.
4. Rör smeten slät, mixa eventuellt ganachen fyllig med en stavmixer.
5. Häll ganachen i en spritspåse och låt svalna till 27 grader.
6. Fyll tryffelskalen med ganache, knacka försiktigt ner fyllningen och fyll upp till toppen. Ställ i kylen att stelna.
Topping:
7. Smält ljus choklad och häll i en spritspåse. Lägg choklad som lock över tryffelskalets öppning. Ställ i kylen att stelna.
8. Använd handskar, lägg den överblivna ljusa chokladen i handflatan och rulla tryffeln så den blir kladdig över hela. Rulla i farinsocker.
Enkelt & gott!