Varje år när säsongen för jordgubbar infaller får jag ett pirr i magen, inte bara för att de är så himla goda men de kommer med löfte om sommar. Älskar det!
Här har de fått toppa ljusa kakor med vit choklad tillsammans med sötsyrlig frosting. En festligare kaka helt enkelt!
Du kan självklart halvera satsen men jag brukar frysa in hälften av kakorna (utan topping) till en annan dag.
Just de här kakorna tog jag fram till Sveriges Nationaldag 6 juni men de kan självklart fikas med året om. Byt ut bären till de som som är i säsong så har du ett enkelt och gott fika som kan varieras i det oändliga.
Allt det vackra porslinet som syns på bilderna kommer från Pillivuyt.Kakbakelser
18-24 st
Kakor:
7 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk maizena
½ tsk salt
200 g smör
2½ dl strösocker
1 dl farinsocker
2 st ägg
75 g choklad, vit
Frosting:
50 g smör
4 dl florsocker
½ tsk vaniljpulver
1 krm salt
100 g färskost
Topping:
30-40 st jordgubbar
Instruktioner:
Frosting:
1. Vispa mjukt smör, florsocker, vaniljsocker och salt slätt.
2. Tillsätt färskost och ställ frostingen i kylen.
Kakor:
3. Sätt ugnen på 200 grader. Klä plåtar med bakplåtspapper.
4. Blanda de torra ingredienserna till kakorna.
5. Vispa mjukt smör och socker fluffigt.
6. Tillsätt ett ägg i taget och sedan de torra ingredienserna.
7. Grovhacka den vita chokladen och vänd ner.
8. Rulla deg till bollar och forma sedan till kakor, ca 5 cm i diameter och lägg glest på plåt.
Obs! Om du gör kakorna mindre eller större, kom ihåg att anpassa gräddningstiden!
9. Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter eller tills kakorna fått färg.
10. Låt svalna något på plåten och sedan helt på galler.
Montering:
11. Skölj och halvera jordgubbarna.
12. Spritsa eller bred på topping på kakorna.
13. Toppa med jordgubbar.
Enkelt & gott!