För att ett bröd ska få kallas Ciabatta finns det säkert regler som inte jag följer här så jag kan väl säga att det smakar som ciabatta?
Seg och knaprig yta, luftigt innehåll osv. Jag älskar det och att baka det under två dagar gör att det får extra mycket smak av oljan. Så gott!
Se till att använda en god olivolja!
Om du inte vill använda durum så kan du ta vanligt vetemjöl när du bakar ut brödet, det går lika bra.
Om du inte vill kalljäsa kan du, som vanligt, dubbla mängden jäst, ljumma vattnet och jäsa degen en timme och därefter följa steg 6.
Ciabatta
10 st
1/4 paket jäst (12,5 g)
5 dl vatten
2 msk olivolja
10 dl vetemjöl
1 tsk socker
1 tsk bakpulver
2 tsk salt
½-1 dl olivolja till bunken
1-2 dl durumvetemjöl till utbakning
Instruktioner:
Dag 1:
1. Lös upp jästen i kallt vatten.
2. Tillsätt olja, vetemjöl, socker och bakpulver och blanda samman.
3. Tillsätt salt och arbeta degen rejält tills den är smidig och släpper från kanterna. 5 minuter med maskin, 10 för hand.
4. Ta degen ur bunken och pensla hela insidan av bunken rejält med olivolja. Tippa i smeten och pensla degen med olja.
5. Plasta in och ställ i kylen över natten.
Dag 2:
6. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
7. Strö rejält med durumvetemjöl på bakbordet och stjälp upp degen, platta till och dra ut till en rektangel. Strö durum ovanpå.
8. Dela i tio lika stora delar och lägg glest på plåtarna.
9. Låt jäsa övertäckt i en timme.
10. Sätt ugnen på 220 grader och ställ in en ugnsform med hett vatten i botten av ugnen.
11. Grädda i mitten av ugnen i 15-25 minuter eller tills bröden fått färg och ytan hårdnat något.
12. Låt svalna på galler.
Enkelt & gott!