Ett lättbakat och gott bröd med smak av grahamsmjöl och valnötter.
Du behöver inte knåda degen eller forma bröden vid utbakning, om du inte väldigt gärna vill förstås. Personligen föredrar jag enkelt och minimerar arbetsmomenten i det mesta jag bakar.
Om du vill skippa kalljäsning så kan du dubbla mängden jäst, lösa upp den i ljummet vatten och jäsa i rumstemperatur i en timme före utbakning.
Det går alldeles utmärkt att dubbla satsen och byta ut mot andra nötter, såväl som utesluta dem helt.Valnötsbröd
12 st
12,5 g jäst
3 dl vatten
1 msk rapsolja
1 msk socker
½ msk salt
1 dl valnötter, naturella
1 dl grahamsmjöl, gärna fullkorn
7 dl vetemjöl
Instruktioner:
Dag 1.
1. Lös upp jästen i kallt vatten.
2. Tillsätt salt, olja, socker och grovhackade valnötter. Rör snabbt samman med en slev och tillsätt sedan grahamsmjöl och vetemjöl.
3. Täck bunken med lock eller plastfolie och ställ i kylen över natten.
Dag 2:
4. Sätt ugnen på 225 grader, klä en plåt med bakplåtspapper.
5. Ta fram brödet och dela i 12 delar och lägg glest på två bakplåtpappersklädda plåtar.
6. Grädda i mitten av ugnen, 12-15 minuter eller tills brödet fått färg.
7. Låt svalna på galler under bakduk.
Enkelt & gott!