Kanelbullar i form med chokladglasyr

Bullar, bullar, bullar. Här är en fluffig variant bakad i form. Det går snabbt att göra och som bonus toppas de med chokladglasyr. Som cinnabons, eller danska kanelsnegle.

Fakta: det kan omöjligtvis bli för många bullar. Eller bullrecept. Så testa de här och tacka mig sen. Det var allt.

Kanelbullar i form med chokladglasyr
12 st

Vetedeg:
25 g jäst
3 dl mjölk eller vatten
1 dl socker
6-7 dl mjöl
75 g smör
½ tsk salt

Smör till formen

Fyllning:
150 g smör
1 dl farinsocker
1 msk kanel

Glasyr:
15 g smör
3 msk mjölk eller grädde
2 msk kakao
3-4 dl florsocker

Instruktioner:

  1. Ta fram smöret, både till fyllning och deg, så att det blir rumstempererat.

Vetedeg:

  1. Smula jästen och lägg i bunken.
  2. Värm mjölken till ljummet, tillsätt och rör om tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt socker och mjöl. Arbeta samman till en deg.
  4. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med salt.
  5. Arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.
  6. Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
  7. Smörj en ugnsform, ca 20 x 30 cm med smör.

Fyllning:

  1. Vispa samman smör, socker, kanel och kakao.

Utbakning:

  1. Kavla degen till en platta, ca 40 x 30 cm.
  2. Bred ut fyllningen över hela plattan och rulla ihop. Skär 12 st bitar, 3-4 cm breda och lägg glest i formen med snittytan uppåt.
  3. Låt jäsa övertäckt i en halvtimme.

Gräddning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills bullarna fått färg. Om mittendelen av bullarna har rest sig för mycket kan du försiktigt trycka ner dem med baksidan av en sked.
  3. Pensla på sockerlag och låt svalna medan du gör glasyren.

Glasyr:

  1. Smält smöret med mjölken och vispa ner kakao. Tillsätt lite florsocker i taget och vispa tills du har en slät glasyr.
  2. Bred glasyren på bullarna och servera!

Enkelt & gott!

1

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x