Den där karamellsåsen som jag gjorde innan, som smakar som kolan i Häagen-Dasz Pralines & Cream, jag tog den ett steg längre. Här har såsen fått bli bas i glass som fyllts med kanderade pekannötter.
Jo tack, det blev gott. Dessutom kan man ju välja själv hur mycket nötter det ska vara i, för ofta är det för få i de man köper. Tycker jag.
Om du inte har lust att göra karamellsås kan du byta ut det mot ex dulce de leche eller någon annan kolasås.
Karamellglass
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk
1½ dl karamellsås (alt kolasås)
Kanderade nötter:
2 dl pekannötter
25 g smör
1½ msk farinsocker
1 msk socker
Instruktioner:
1. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt sockret och rör om tills det smält.
2. Grovhacka nötterna och lägg i stekpannan, vänd dem i sockret och låt puttra i fem minuter. Rör om då och då.
3. Lägg på ett bakplåtspapper och låt svalna.
4. Vispa grädden fluffig.
5. Blanda mjölk och det mesta av karamellsåsen slätt. Vänd ner i grädden.
6. Häll glassmeten i en form, 1½ liter, och strö nötter längs mitten av formen. Tryck ner något i smeten.
7. Ringla den sparade karamellsåsen ovanpå och ställ i frysen, minst 4-5 timmar.
8. Låt stå framme en kort stund före servering.
Enkelt & gott!