Klassisk kardemummakaka är en av mina barndomsfavoriter, mamma bakade det ibland och jag gillar dess stabbiga saftighet, eller vad jag ska kalla det.
Här har jag gjort kakan som muffins istället, tagit bort kanel och istället lagt till lime.
Den matta kardemumman och syrliga limen passar så bra ihop!
Jag penslade muffinsen med sockerlag för att verkligen kapsla in fukten. Det gör också att toppingen fastnar bra och ger en god yta.
Formarna jag använder kommer från Toppits, helt klart min favorit, inget fastnar och de är stabila.
Muffins:
8 st
2 st ägg
2 dl socker
150 g smör
1 dl grädde
1 dl vatten
3-4 tsk kardemumma, malen
5½ dl mjöl
1 st lime
2 tsk bakpulver
1 krm salt
Sockerlag:
½ dl socker
½ dl vatten
Topping:
1 msk socker
2 tsk kardemumma, färskmalen
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Ställ åtta muffinsformar i en muffinsplåt, om du inte har en plåt så kan du använda dubbla formar för stabilitet.
3. Riv skalet av limen och pressa ur saften.
4. Smält smöret och blanda med grädde, vatten och limesaft.
5. Vispa samman ägg och socker. Tillsätt resterande ingredienser och vispa till en slät smet.
6. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter.
7. Flytta upp plåten till den övre delen av ugnen och grädda i ytterligare 5-10 minuter eller tills muffinsen fått färg en provsticka kommer ut torr.
8. Gör sockerlag genom att blanda kokhett vatten med socker, rör om tills sockret smält.
9. Pensla muffinsen med sockerlag, en i taget, och strö direkt över socker och färskmalen kardemumma.
9. Låt svalna helt i formen.
Enkelt & gott!