Okej, det här är en helt vanlig sockerkaka med kakao. En chokladsockerkaka. Som en vanlig svensk chokladkaka vars recept jag återkommit till så länge jag kan minnas.
Numer bakar jag oftast med choklad istället för kakao men den här ska liksom vara såhär. Klassisk, saftig med smak av barndom.
Toppade med extra mycket mockaglasyr så vi kan kalla den en kärleksmumssockerkaka, om man så vill. Det går lika bra utan glasyr såklart.
Glasyr, det är verkligen inte min grej. Får sällan till rätt konsistens, antingen blir den för tjock och rinner inte alls eller så blir den för rinnig. Som jag testar och testar, följer andras recept supernoga men ändå blir det knas. Tror dock att det är mig det är fel på, gissar att jag helt enkelt inte vill att det ska bli sådär perfekt konsistens.
Gott är det, oavsett.
Formen jag använt kommer från Patisse.
Chokladkaka:
200 g smör
1½ dl mjölk
2 st ägg
3 dl socker
4 dl mjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 krm salt
Smör till formen.
Glasyr:
50 g smör
3 dl florsocker
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2½ msk kaffe
Topping:
½ dl kokosflingor
Instruktioner:
Kaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en form med hål, 1½ liter, noggrant med smör.
3. Smält smöret och blanda med mjölken.
4. Vispa ägg och socker fluffigt, blanda med smöret.
5. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt, tillsätt smeten.
6. Häll smeten jämnt i formen.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-50 minuter eller tills kakan stannat. Jag brukar sätta klockan på 25 minuter och hålla koll efter det, kakan ska ha stannat och en provsticka komma ut torr.
8. Låt kakan stå kvar i formen i 5 minuter, skaka sedan försiktigt loss den och vänd upp på ett fat. Låt svalna helt under formen, gärna till dagen efter så den får sätta sig helt.
Glasyr:
9. Smält smöret och vispa snabbt ihop med kakao, florsocker och vaniljsocker.
10. Tillsätt kaffe, lite i taget, och vispa tills du har en bra konsistens.
11. Häll glasyren över kakan, toppa med kokosflingor.
Enkelt & gott!