Kladdkaka med glögganache

Glöggkladdkaka bakalite.se 2Kladdkaka funkar i alla lägen, oavsett högtid, årstid och fikatillfälle. Här gjorde jag en ganache smaksatt med glögg.

Eftersom man ska ha i så lite glögg i ganachen så valde jag att reducera den, annars skulle det inte ge någon smak. Jag tog 3 dl glögg men du kan lika gärna ta 4-5 dl bara du ser till att det är endast ½ dl du blandar i ganachen. Ju mer glögg, desto mer smak!
Glöggkladdkaka bakalite.se 1Kladdkaka med glögganache
8-10 bitar

Kladdkaka:
150 g smör
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 st ägg

Topping:
3 dl glögg, eller mer, att reducera till ½ dl
100 g vit choklad
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde

Instruktioner:
Kladdkaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
2. Smält smöret och blanda med socker.
3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt, tillsätt och vispa samman.
4. Tillsätt ägg och vispa slätt.
5. Häll upp smeten i formen och jämna till.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, mitten ska ha rest sig något och kanterna ha satt sig. Mitten ska vara något rörlig.
7. Ta ut kakan och tryck försiktigt ner kanterna med baksidan av en sked så att den blir jämn.

Topping:
8. Grovhacka chokladen och lägg i en mikrosäker bunke.
9. Häll glögg i en kastrull och låt småkoka tills det blir en sirap och ca ½ dl kvar. Rör om då och då.
10. Tillsätt grädde och hetta upp under omrörning. Häll över chokladen och rör om tills du har en slät chokladkräm. Du kan eventuellt behöva mikra chokladen kort på låg värme för att det ska bli helt slätt.
11. Häll krämen över kakan och ställ i kylen att stelna, 3-4 timmar men gärna över natten om du har tålamod.
12. Lossa springformens kanter, ta bort pappret och jämna till toppingen. Skär i bitar, servera rumstempererad och gärna med lite lättvispad grädde.

Enkelt & gott!

37

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Birgitta
Birgitta
1 år sedan

Har nyligen ”hittat” din fina blogg, och här finns ju så mycket som jag vill prova😋. Tror du att det går bra att byta ut vetemjöl mot glutenfritt mjöl och att ersätta strösocker med kokossocker i dina recept? 🤗

Yvonne
Svara på  Birgitta
1 år sedan

Hej!

Tack för dina fina ord! När det gäller socker tror jag att det går alldeles utmärkt att byta ut, jag skulle nog ta lite mindre kokossocker än vanligt vitt. Färdiga glutenfria mjölmixer är jag väldigt dåligt på och brukar själv byta ut vete mot ett nötmjöl, oftast mandel, och potatismjöl. 🥰

//Y

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x