Helt vanlig kladdkaka är såklart god i sin ensamhet eller med lite grädde eller glass. Men, såklart lite topping av något slag förhöjer den ytterligare. Den här gången toppade jag med en kolasmakande mjuk smörkräm. Precis lagom sött och med lite flingsalt på toppen blir det perfekt!
Servera kladdkakan som den är, allra helst rumstempererad så att själva kakan är kladdig i mitten, eller med lite hallon, blåbär eller andra bär.
Kladdkaka med kolasmörkräm
8-10 bitar
Kladdkaka:
150 g smör
3 dl socker
2 dl mjöl
1 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 st ägg
Smör till formen
Kolasmörkräm:
125 g smör
1 dl florsocker
200 g kolasås (ca ½ burk dulce de leche)
Topping:
½-1 msk flingsalt
Instruktioner:
1. Ta fram smör till toppingen så att det blir mjukt.
Kladdkaka:
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj in kanterna med smör.
4. Smält smöret och låt svalna något.
5. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
6. Vispa samman smör och socker.
7. Tillsätt mjölblandningen.
8. Tillsätt sist äggen och vispa slätt.
9. Häll upp i formen och jämna till.
10. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, mitten ska ha rest sig något och kanterna ha satt sig. Mitten ska vara något rörlig.
11. Ta ut och tryck direkt ner kanterna försiktigt med en sked. Upprepa medan kakan svalnar, jämna till hela kakan genom att försiktigt pressa baksidan av en sked mot ytan.
12. Låt svalna helt.
Smörkräm:
13. Vispa smöret vitt och fluffigt.
14. Tillsätt florsocker och vispa slätt.
15. Tillsätt kolasåsen och vispa slätt.
16. Bred ut smörkrämen jämnt ovanpå kakan, spara någon cm från kanten så att krämen kan rinna ut lite.
17. Strö över flingsalt och servera rumstempererad. Förvaras i kyl.
Enkelt & gott!
Hej! Kan man förvara denna färdiggjord i kylskåp och servera dagen efter? ☺️
Det går alldeles utmärkt! 😊
//Yvonne
Hei . Hva er kolasås ? Er det kondensert melk som er kokt til den er tykk eller brukes den rett fra boksen uten koking ? Er Norsk så litt usikker på hva dette er ?
Mvh
Anniken S Røllander
Hej Anniken!
Kolasås är ”karamellsaus” på norska eller Dulce de leche.
Sötad kondenserad mjölk är den som kokas till Dulce ce leche men i Sverige finns den även i en färdigkokad variant i likadan burk. Då heter det karamelliserad mjölk. Du kan använda vanlig karamelsaus eller dulce de leche. 🙂
Mvh Yvonne