En helt vanlig banankaka. Med de ”rätta” kryddorna – kanel, kaffe och ingefära, saftig och lättbakad.
Det här är en av två mjuka kakor jag vuxit upp med. Mamma brukade baka Banankaka och en Chokladsockerkaka, hennes paradbakverk. Chokladkakan hon gjorde har jag inte lyckats återskapa, tror att det är något med vilken sorts kakao som fanns förut. Det blir liksom inte detsamma trots samma recept. Hursomhelst, banankakan smakar som den ska.
Banankaka
150 g smör
½ dl kaffe, starkt
2 st ägg
2 dl strösocker
3 st bananer
5 dl vetemjöl
3 tsk kanel
2 tsk bakpulver
1½ tsk ingefära
½ tsk salt
Smör till formen
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform med hål, ca 1½ liter, noga med smör.
2. Vispa ägg och socker fluffigt.
3. Smält smöret och blanda med kaffet.
4. Dela bananerna i mindre bitar och tillsätt smeten tillsammans med kaffesmöret. Vispa slätt.
5. Blanda mjöl, kanel, ingefära, salt och bakpulver. Tillsätt och vispa slätt.
6. Häll i smeten i formen, knacka formen mot bordet så att smeten fördelas jämnt.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills kakan stannat helt.
8. Låt svalna något i formen innan försiktigt skakar loss den från kanterna och vänder upp på ett fat.
Enkelt & gott!
I beskrivningen står det både bikarbonat och bakpulver men i ingredienslista finns inte bikarbonat med. Ska det vara bikarbonat i och i så fall hur mycket? Mvh Katarina
Hej Katarina!
En miss från min sida, det ska inte vara något bikarbonat i. Ändrar det nu, tack för att du sa till! 😊
//Yvonne
Åh, barndomsminnen, så viktigt med rätt doft och smak!
Den ska definitivt bakas i helgen! Min mamma bakade också banankaka (utan kryddor) men nu ska jag ge din mors recept en chans 🙂
Hej Anneli!
Så roligt att höra, håller med dig.
Dofterna och smakerna tar fram barndomen direkt! 🙂
Hoppas du gillar den här kakan.
Kram Y