Klassisk banankaka

Vanlig banankaka bakalite.se 3En helt vanlig banankaka. Med de ”rätta” kryddorna – kanel, kaffe och ingefära, saftig och lättbakad.

Det här är en av två mjuka kakor jag vuxit upp med. Mamma brukade baka Banankaka och en Chokladsockerkaka, hennes paradbakverk. Chokladkakan hon gjorde har jag inte lyckats återskapa, tror att det är något med vilken sorts kakao som fanns förut. Det blir liksom inte detsamma trots samma recept. Hursomhelst, banankakan smakar som den ska.
Vanlig banankaka bakalite.se 2Banankaka

150 g smör
½ dl kaffe, starkt
2 st ägg
2 dl strösocker
3 st bananer
5 dl vetemjöl
3 tsk kanel
2 tsk bakpulver
1½ tsk ingefära
½ tsk salt

Smör till formen

Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform med hål, ca 1½ liter, noga med smör.
2. Vispa ägg och socker fluffigt.
3. Smält smöret och blanda med kaffet.
4. Dela bananerna i mindre bitar och tillsätt smeten tillsammans med kaffesmöret. Vispa slätt.
5. Blanda mjöl, kanel, ingefära, salt och bakpulver. Tillsätt och vispa slätt.
6. Häll i smeten i formen, knacka formen mot bordet så att smeten fördelas jämnt.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills kakan stannat helt.
8. Låt svalna något i formen innan försiktigt skakar loss den från kanterna och vänder upp på ett fat.
Vanlig banankaka bakalite.se 1Enkelt & gott!

40
Prenumerera
Notis om
guest

4 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Katarina
Katarina
1 år sedan

I beskrivningen står det både bikarbonat och bakpulver men i ingredienslista finns inte bikarbonat med. Ska det vara bikarbonat i och i så fall hur mycket? Mvh Katarina

Anneli
Anneli
1 år sedan

Åh, barndomsminnen, så viktigt med rätt doft och smak!
Den ska definitivt bakas i helgen! Min mamma bakade också banankaka (utan kryddor) men nu ska jag ge din mors recept en chans 🙂

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x