Crème Caramel eller som vi kallar det, brylépudding. Icke att förväxlas med Crème brûlée som ju är något annat. Borde det inte kallas karamellpudding istället?
Iallafall så är det här en lyxigare barndomdessert för min del, men då var det pulvervarianten det bjöds på. Den finns fortfarande i butik och jag gillar den men ville ändå göra en från grunden. Väl värt det!
Även den här desserten har jag undvikit eftersom jag tänkt att det varit alldeles för krångligt men återigen, det är det inte. Det enda som kan vara lite läskigt är karamellen, den blir ju ruskigt het men så länge man är försiktigt så går det fint. Jo, visst ska den vara helt slät rakt igenom och jag har lite skrynklig botten. Så blev det bara. Det går säkert att undvika.
Det kan i och för sig vara så att jag, efter att ha fått bättre självförtroende i min bakning, tycker att det är enklare av den anledningen. Tror dock att det stora är att jag inte är lika rädd för att misslyckas som jag var tidigare.
Om du gör 4 portioner så får du mer karamellsås men om dina formar är för små så är det bättre att fördela dem i sex stycken. Jag gillar ju när det blir mycket karamell, kontrasterna är så goda. Det går ju att göra den här som en enda stor pudding, i exempelvis en sockerkaksform med hål i mitten. Du gör på samma sätt med vattenbad men anpassar gräddningstiden.
Crème Caramel kan förberedas några dagar i förväg och förvaras i kylen.
In i köket och testa det här nu, det är inte världens snyggaste dessert men den är så len och god!
Crème Caramel
4-6 st
Karamellsås:
1½ dl socker
2 msk vatten
2 msk citronsaft
Pudding:
3½ dl mjölk
3½ dl grädde
4 st ägg
1 dl socker
½ tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
Instruktioner:
1. Ta fram 4-6 små ugnsformar, 20-40 cl.
Karamellsås:
2. Blanda socker, vatten och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Se till att det inte är något socker på kastrullens kanter, torka isåfall bort det innan du sätter på plattan.
3. Sätt på medel till hög värme och låt sockret smälta och sen koka upp. Rör inte om! Håll koll hela tiden, det tar ca 10 minuter innan sockret karamelliserats och blivit gyllene.
4. När såsen är gyllene tar du den värmen direkt och fördelar karamellen i ugnsformarna. Var väldigt försiktigt så att du inte bränner dig men var samtidigt snabb och vrid formarna så att såsen kommer upp på formens kanter. Den stelnar fort och blir hård.
5. Ställ formarna i en större ugnsform med höga kanter som karamellpuddingen sedan kan vattenbada i.
Pudding:
6. Sätt ugnen på 150 grader och ställ ett galler i nedre delen.
7. Blanda alla ingredienser i en bunke, vänd samman med en ballongvisp utan att faktiskt vispa för att undvika luftbubblor.
8. Sila puddingen för att få bort klumpar från äggvitan.
9. Fördela smeten i formarna.
10. Häll hett vatten i formen så att det når upp till 3/4 av formarna.
11. Ställ in formen i ugnen och låt badda i ca 1 timme.
12. Puddingarna kommer resa sig och är klar när den stillnat och en provsticka kommer ut torr.
13. Lyft ut de små formarna och ställ på ett galler. Låt svalna något, plasta in och ställ i kylen minst fyra timmar men gärna över natten.
14. Skär försiktigt loss längs insidan av formens kanter och vänd sen upp puddingarna på assietter, låt karamellsåsen rinna ut. Om den stelnat så kan du mikra formen en kort stund och hälla ut det sista av såsen.
Enkelt & gott!