Klassisk knäck med inget extra i är ett given julgodis. På plats nummer två kommer knäck med hasselnötter i. Sen är det väl fritt fram? Salt är mumsigt, torkade frön eller bär, alla slags nötter
Om du som jag inte vill bestämma dig innan du häller upp i formarna så kan man bara strö på topping istället för att blanda i ex nötterna i smeten. Det räcker gott och väl som smaksättning eftersom de är rätt små.
Det nya för i år är att jag toppade en del av knäcken med hackade bananchips. Succé! Blev genast lite som banankola och det är ju så gott!
Här är grundrecept på helt vanlig knäck men som du ser på bilderna så ha jag toppat med rostade hasselnötter och bananchips och rekommenderar det.
Knäck
ca 75 st
2 dl socker
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
5-10 g smör
Instruktioner:
1. Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka upp och låt koka kraftigt, rör om ibland, tills temperaturen är 125-126 grader. Det tar normalt mellan 10-40 minuter beroende på kastrull och värme. Om du inte har en termometer kan du göra ett kulprov.*
3. Ta kastrullen från värmen, tillsätt smör och rör om tills det smält.
4. Skeda eller häll försiktigt knäcken i formarna och toppa med eventuell smaksättning.
5. Låt svalna helt.
*Kulprov: droppa lite knäcksmet i en glas med kallt vatten. Om det går att forma smeten till en kula så är den klar.
Enkelt & gott!