Om du inte vet vad du vill bjuda på för fika så är det här en riktigt bra tårta. Botten är mjukseg, kokosbaserad och glutenfri som kan toppas med dina favoriter. Om det så är bär, frukt eller nötter så funkar det mesta.
Toppingen är en enkelt och god kräm på grädde och färskost, härligt krämig och lagom mycket vaniljsmak för att komplimentera exempelvis jordgubbar. Det blir ungefär dubbelt så mycket kräm mot det som syns på bilden. Kakan kan även delas och fyllas med kräm i mitten.
På grund av sommar toppade jag med just jordgubbar.
Kokos- och jordgubbstårta
10-12 bitar
Kokoskaka:
175 g smör
2½ dl socker
3 st ägg
3 dl kokosflingor
1½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Topping:
100 g färskost
1 dl florsocker
2 dl grädde
½ tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
Valfri frukt och bär
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 175 grader och sätt in ett galler ett steg nedanför mitten.
2. Sätt bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna av en springform, 20 cm.
Kaka:
3. Smält smöret och låt svalna något.
4. Vispa ägg och socker fluffigt.
5. Tillsätt smör och vispa samman.
6. Blanda kokos, potatismjöl och bakpulver. Tillsätt och vispa samman.
7. Häll smeten i formen och grädda i 20-25 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
8. Använd baksidan av en sked och tryck försiktigt ner kanterna och mitten, om den rest sig, för att jämna till kakan.
9. Låt svalna helt i formen.
Topping:
1o. Vispa samman grädde, färskost, florsocker och vanilj till en ganska fast kräm. Det tar några minuter med elvisp. Var försiktig så att du inte övervispar, då blir det rinnigt.
11. Bred eller spritsa på krämen på kakan och toppa med bär.
Enkelt & gott!