Körsbär är ett bär jag tycker är lyxigt. Inte bara för att de är löjligt dyra att köpa hem men också för att de är vackra, smakar så speciellt och har en relativt kort säsong.
När jag var liten hade vi ett körsbärsträd och det var lite av en utmaning att hinna plocka dem före resten av familjen.
Här har jag valt att göra fyllningen på körsbärssås. En sådan där klassisk dansk Körsbärssås från Skælskør Frugtplantage i Tetra. Jag hade inte smakat den innan men tänke att de skulle vara en bra smaksättare och det var det. Såsen kommer i 500 g och det blev en del sås över som passar fint att toppa glass med eller, naturligtvis, ostkaka och liknande.
Tillsätt gärna för extra smak, eller bittermandel, eftersom det smakar likadant. Tycker jag.
Om du har lyxen att ha god tillgång till färska körsbär så kan du istället mosa sådana med lite florsocker och använda som fyllning.
Körsbärstårta
10-14 bitar
Chokladkaka:
3 dl yoghurt, ex turkisk
2 dl rapsolja
3 st ägg
5 dl mjöl
2½ dl strösocker
1½ dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
Smör till formen
Fyllning:
175 g körsbär
½ dl florsocker
Frosting:
300 g färskost
1½ dl florsocker
½ dl körsbärsås
2 dl grädde
ev bittermandel eller körsbärsessens
Instruktioner:
Chokladkaka:
- Sätt ugnen på 150 grader. Klä botten av en springform, 23 eller 24 cm, med bakplåtspapper och smörj insidan av kanterna med smör.
- yoghurt, olja och ägg.
- Tillsätt olja och yoghurt och vanilj, vispa slätt.
- Blanda resten ingredienserna, tillsätt och vispa till en slät smet.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter eller kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.
- Låt svalna något innan du försiktigt skakar loss den och vänder upp på ett bakgaller. Låt svalna helt under formen.
Fyllning:
- Sila körsbärsåsen och lägg bären i en egen skål.
- Mosa bären med socker.
Frosting:
- Vispa ihop färskost, socker och bärssås och ev essens.
- Tillsätt grädde vispa till en fast kräm.
- Häll frostingen i en spritspåse.
Montering:
- Dela kakan i tre lika stora bottnar.
- Lägg en botten på ett fat och pensla med körsbärssås. 15. Spritsa frosting längs med ytterkanten av botten, ca 5 cm in, och fyll mitten med hälften av de mosade bären.
- Lägg på nästa botten och upprepa.
- Lägg på den sista botten och täck hela tårtan med resten av frostingen. Toppa med färska körsbär.
Enkelt & gott!