I Simona Munteans fina bakbok Simonas Söta – sagolika bakverk för fest och fika, finns mängder av godsaker. I det här receptet har jag utgått från hennes Crème brûlée-cheesecakepaj.
Som vanligt har jag inte klarat av att följa receptet helt så några ändringar har smugit in, bland annat har jag bakat kakan i en mindre form och minskat botten.
Det blir en krämig kaka med cheesecakebotten, supergott med den brända crème brûlée-ytan och färskosten i fyllningen. Enkelt och mycket gott!
In och beställ hennes bok till dig själv eller som present till någon du tycker om. Och som borde baka något gott till dig!
Mer inspiration från Simona hittar du på hennes Instagram.Cheesecake
10-12 bitar
Botten:
12 st Digestivekex
75 g smör
Smör till formen
Fyllning:
300 g färskost
1½ dl socker
2½ msk vetemjöl
1½ dl grädde
4 st ägg
½ tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
Topping:
2-3 msk socker
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, 22 cm, med bakplåtspapper och smörj in kanterna.
2. Smält smöret och mixa tillsammans med kexen till en massa.
3. Tryck ner kexmassan jämnt i formen, ställ på en plåt (ej galler) och grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter eller tills botten fått lite färg.
4. Ta ut formen och sänk värmen till 150 grader.
5. Vispa färskost, socker och mjöl slätt.
6. Tillsätt grädde, ägg och vanilj och vispa slätt.
7. Häll smeten i formen och gräda i mitten av ugnen i ca 50 minuter eller tills kakan har stannat i mitten.
8. Låt svalna helt och häll sedan socker jämnt över hela kakan. Bränn med en brännare tills du fått en knäckig yta.
Enkelt & gott!