Eller kanske bara mandeltorn?
Glutenfritt och festligt, pynta med små flaggor och fira på norskt och danskt vis.
Gott är det vilken form du än gör det i. Små sega kakor, ett stort torn eller flera mindre.
Ringla över choklad istället för glasyr eller färga glasyren för en annan effekt.
Om du vill så kan du smaksätta degen med bittermandel.
Om du undrar vad du ska hitta på med äggulorna så rekommenderar jag det här eller det här.
Kranskaka
4 mindre torn eller 1 stort torn
10 dl mandelmjöl (500 g sötmandel)
6½ dl florsocker
3 msk majsstärkelse
4 st äggvitor
Glasyr:
3-3½ dl florsocker
1 st äggvita
2-3 droppar ättika eller vinäger
Instruktioner:
Kaka:
1. Blanda mandelmjöl med florscker och majsstärkelse.
2. Rör ner äggvitor, lite i taget och arbeta samman tills du har en kladdig men fast och formbar deg.
3. Plasta in degen och lägg den i kylen i en timme.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Klä plåtar med bakplåtspapper.
5. Forma degen till fingertjocka rullar som du kapar i önskad längd och formar till ringar.
Jag gjorde fyra torn med sex ringar och en kula till topp där ringarna mäter 6 cm, 8 cm, 10 cm, 12 cm, 14 cm och 16 cm.
Rullen bör vara 1-2 cm i diameter och du bör göra varje ring 2 cm större än den förra.
Om du vill göra ett stort torn kan du utgå från den minsta ringen på 6 cm och öka med två cm tills degen är slut.
6. Lägg ringarna glest på plåt och grädda i mitten av ugnen, 7-9 minuter, eller tills ringarna fått lite färg.
7. Låt svalna helt.
Glasyr:
8. Vispa ihop äggvita och ättika och tillsätt florsocker under vispning tills du har en spritsbar glasyr.
9. Häll glasyren i en spritspåse, klipp ett litet hål och ringla glasyr över den största ringen.
10. Lägg nästa ring ovanpå och spritsa glasyr på den och fortsätt tills alla ringar sitter ihop med glasyr.
Enkelt & gott!