Recepten är framtagna tillsammans med Rig-Tig.
Ett bröd med massor av julsmaker och porter. Gör ett enkelt saffranssmör och servera till julbordet, enkelt och så värt det!
Brödet är bakat i en 3-liters ugnsfast form, COOK & SERVE, och smöret serveras och förvaras i BOX-IT Smörbox.
Om du inte gillar Porter kan du välja ett annat öl, alkoholfritt eller inte, eller julmust.Saffranssmör
½ g saffran
½ msk salt
1 tsk citronsaft
250 g smör eller margarin
Instruktioner:
1. Mortla saffran och salt, tillsätt citronsaft och låt stå fem minuter.
2. Vispa smöret vitt och fluffigt, tillsätt saffranet och blanda väl.
Kryddigt Julbröd
25 g jäst
50 cl porter eller liknande öl
½ dl sirap, mörk
3 msk rapsolja
1 tsk kryddnejlika, malen
1 tsk ingefära, malen
1 tsk salt
6-8 dl dinkelmjöl, siktat
1 dl russin
Smör till formen
Till pensling:
1 dl vatten, hett
1 msk sirap, mörk
Instruktioner:
1. Lös upp jästen i rumstempererad porter eller annat mörkt öl.
2. Tillsätt sirap, olja och kryddor och blanda slätt.
3. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta snabbt samman till en fast deg. Vänd sist ner russin.
4. Låt jäsa övertäckt i en timme.
5. Smörj formen invändigt och tippa i degen. Låt jäsa övertäckt i ytterligare en halvtimme.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Blanda vatten och sirap, pensla brödet.
8. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader, grädda i ytterligare 30 minuter eller tills brödet låter ihåligt när du knackar på ytan.
9. Låt svalna något i formen, vänd sedan upp brödet på galler och låt svalna helt under bakduk innan du skivar det.
Enkelt & gott!