Kryddigt julbröd & saffranssmör

Rig-tig julbröd bakalite.se 2
Recepten är framtagna tillsammans med Rig-Tig.

Ett bröd med massor av julsmaker och porter. Gör ett enkelt saffranssmör och servera till julbordet, enkelt och så värt det!

Brödet är bakat i en 3-liters ugnsfast form, COOK & SERVE, och smöret serveras och förvaras i BOX-IT Smörbox.

Om du inte gillar Porter kan du välja ett annat öl, alkoholfritt eller inte, eller julmust.Rig-tig julbröd bakalite.se 1Saffranssmör

½ g saffran
½ msk salt
1 tsk citronsaft
250 g smör eller margarin

Instruktioner:
1. Mortla saffran och salt, tillsätt citronsaft och låt stå fem minuter.
2. Vispa smöret vitt och fluffigt, tillsätt saffranet och blanda väl.

Kryddigt Julbröd
25 g jäst
50 cl porter eller liknande öl
½ dl sirap, mörk
3 msk rapsolja
1 tsk kryddnejlika, malen
1 tsk ingefära, malen
1 tsk salt
6-8 dl dinkelmjöl, siktat
1 dl russin

Smör till formen

Till pensling:
1 dl vatten, hett
1 msk sirap, mörk

Instruktioner:

1. Lös upp jästen i rumstempererad porter eller annat mörkt öl.
2. Tillsätt sirap, olja och kryddor och blanda slätt.
3. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta snabbt samman till en fast deg. Vänd sist ner russin.
4. Låt jäsa övertäckt i en timme.
5. Smörj formen invändigt och tippa i degen. Låt jäsa övertäckt i ytterligare en halvtimme.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Blanda vatten och sirap, pensla brödet.
8. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader, grädda i ytterligare 30 minuter eller tills brödet låter ihåligt när du knackar på ytan.
9. Låt svalna något i formen, vänd sedan upp brödet på galler och låt svalna helt under bakduk innan du skivar det.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x