Lakritslussebullar

Saffransbullar med lakritsfyllning, hiss eller diss?

Tro det eller inte men det här är en ljuvlig kombination, jag har hunnit göra tre satser av de här lussebullarna och de har gått åt snabbt. Till och med mitt mest kräsna barn, som inte gillar lakrits, väljer de här före andra saffransbullar. Se det som en utmaning.

Det går självklart att baka ut dem som lussekatter eller vanliga bullar. Jag väljer att fläta dem och lägg i muffinsplåt för att jag tycker att saftigheten stannar i bullarna bättre.

En video på hur jag flätar finns här.

Jag har använd saltlakritssirap men det går ju bra med lakritspulver, både söt och salt.

Saffransbullar med lakrits
24 st

Saffransdeg:
1 g saffran
1 msk citronsaft eller klar sprit
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1 dl socker
½ tsk salt
12-13 dl mjöl

Fyllning:
150 g smör
1 dl socker
1-2 msk lakritssirap eller motsvarande mängd pulver
ev 2 tsk svart kakao eller några droppar gelfärg

Sockerlag:
½ dl vatten
½ dl socker

Instruktioner:
Saffransdeg:

  1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat och sätt bullformar i två muffinsplåtar för 12 st.
  2. Mortla saffran med lite socker, häll i värska och låt stå och dra.
  3. Lös upp jästen i ljummen mjölk eller vatten.
  4. Tillsätt socker och smör i mindre bitar.
  5. Häll i det mesta av mjölet och arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  6. Låt jäsa övertäckt i en timme.

Fyllning:

  1. Vispa samman kallt smör, socker och lakrits till en krämig, bredbar massa. Tillsätt ev kakao för färg. Smaka av och tillsätt ev mer lakrits.

Utbakning:

  1. Halvera degen och kavla ut den en till en platta, ca 40 x 40 cm.
  2. Bred ut hälften av fyllningen jämnt över hela degplattan. Vik ett treslag; två gånger mot mitten och kavla degen något. Skär ca 3 cm breda längder och ytterligare två snitt längs med längden nästan hela vägen. Fläta degen, rulla ihop och lägg i formarna. Om det blir deg över så kan du lägga det i lösa muffinsformar.
  3. Upprepa med den andra deghalvan.
  4. Låt jäsa övertäckt i en 45 min.

Gräddning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 5 minuter, flytta ner ett steg och grädda i ytterligare ca 3 minuter eller tills bullarna känns något stumma om du känner på dem.
  3. Pensla direkt med sockerlag och låt svalna på galler.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x