Lättbakade Messmörslimpor

Messmörsbröd bakalite.se 1Hembakat bröd för min del ska vara enkelt att göra. Det här brödet kan bara röras ihop före jäsning men kan också bearbetas i maskin eller knådas. Det blir lite olika textur efter gräddning men alla är goda på sina sätt. Det som du ser på bilden har jag arbetat i maskin i ungefär fem minuter. Sen fick det jäsa lite för länge i formarna, därför det har en ”svamptopp”.

Det här valde jag att smaksätta med Messmör, dels för att det är gott men också för att jag hade en burk hemma som skulle hinna gå ut på datum innan det ätits upp.

När det gäller mjölsorter så kan du byta ut allt till exempelvis 14 dl siktat dinkel, eller blanda med de mjöler du har hemma. Om du väljer ett grövre mjöl får du anpassa det lite annorlunda.
Messmörsbröd bakalite.se 4Om du vill kalljäsa det här brödet så kan du göra enligt det här receptet: Kalljästa sirapslimpor

Messmörslimpor
2 st bröd, 1 ½ liter

50 g jäst
5 dl vatten
150 g messmör
½ dl rapsolja
10 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
½ msk salt

Instruktioner:
1. Klä in två brödformar med bakplåtspapper. Fukta pappret och krama ur det så är det lättare att forma det efter formen.
2. Lös upp jästen i ljummet vatten.
3. Tillsätt messmör, olja, mjöl och rågsikt. Rör ihop.
4. Tillsätt salt och arbeta med maskin eller knåda för hand tills du har en ganska fast deg. Du kan också välja att bara röra ihop degen, den blir då ganska lös och fördelas lättast i formarna genom att hällas i.
5. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
6. Fördela degen i formarna och strö över lite mjöl.
7. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
8. Sätt ugnen på 250 grader.
9. Använd en vass kniv och skär ett snitt i mitten längs med hela bröden.
10. Sätt in dem i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 175 grader.
11. Grädda i ca 45 minuter eller till brödet fått färg och låter ihåligt om du knackar på det.
12. Låt svalna något och lyft sen upp bröden att svalna helt på galler.
Messmörsbröd bakalite.se 2Enkelt & gott!

18

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x