Om du vill bjuda på ett enkelt och gott bröd till julbordet så har du hittat det. Julmusten ger en god sötma som matchas bra av nötter och russin. Det går lika bra att byta ut hasselnötterna mot andra nötter, russin mot tranbär eller liknande. Eller skippa det helt om du vill ha ett slätt bröd.
Jag valde att koka ner 1/2 liter julmust till 3 dl för att maxa smaken men du kan ta 3 dl direkt ur flaskan om du hellre vill det.
De här är gräddade i en muffinsplåt för 12 bröd men du kan klicka ut dem på plåt om du vill.
På bilden nedan syns två andra recept jag gjorde till Bagaren och kocken; Glöggpannacotta och Saffranskarlsbader.
Julmustbröd
12 st
5 dl julmust (eller 3 dl, läs nedan)
6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl hasselnötter
½ dl russin (kan uteslutas)
½ dl rapsolja
Instruktioner:
- Häll julmust i en kastrull och sätt på medelvärme, rör om då och då och låt sjuda tills det kokat ner till ca 3 dl. Om du inte vill koka ner så kan du ta 3 dl direkt ur flaskan.
- Ta fram en muffinsform för 12 muffins och sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Tillsätt nötter och russin.
- Tillsätt julmust och olja och rör ihop till en slät deg. Fördela i formen.
- Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills de känns stumma när du känner på dem.
Låt svalna något på galler och servera ljumma.
Enkelt & gott!