Välkommen till kladdkakebloggen! Har snöat in på kladdkakor nu, väldigt mycket så jag fungerar.
Här är iallafall en variant jag är förvånad över att det inte finns sedan tidigare. För visst är det gott med Irish coffee? Jag som inte ens gillar whisky tycker om den här idén. En perfekt krämig chokladkladdkaka med smak av kaffe, penslad med whisky of your choice, serverad ljummen med lättvispad grädde och lite kakao.
Du kan självklart skippa whiskyn och likaväl byta ut den mot Rom eller så. Eller blanda ut en whiskyessens och använda det istället om du vill undvika alkoholen men ändå gillar smaken.
Busenkelt, jättegott och lagom lyxigt! Och helst ska den serveras ljummen, som drinken.
Om du vill göra den glutenfri kan du byta ut mjölet mot 1 dl mandelmjöl och 1 dl potatismjöl.
Nu: fika!
Irish Coffee kladdkaka
8-10 bitar
Kladdkaka:
150 g smör
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 st ägg
3 msk starkt kaffe eller espresso
Topping:
2-3 msk whisky
1½ dl grädde
2 tsk kakao
Instruktioner:
Kladdkaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
3. Smält smöret och rör ner sockret, låt svalna något.
4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt, tillsätt och vispa samman.
5. Tillsätt ägg och kaffe, vispa slätt.
6. Häll upp smeten i formen och jämna till.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, mitten ska ha rest sig något och kanterna ha satt sig. Mitten ska vara något rörlig.
8. Ta ut och tryck direkt ner kanterna försiktigt med en sked. Upprepa medan kakan svalnar, jämna till hela kakan genom att försiktigt pressa baksidan av en sked mot ytan.
9. Pensla whisky över hela kakan och låt svalna någon i formen.
10. Ta kakan ur formen och lägg över på ett fat.
Topping:
10. Vispa grädden och bred ut på kakan, pudra med kakao. Alternativt servera grädden bredvid.
Enkelt & gott!