Det sägs att Crème Brûlée är desserternas dessert och vem är jag att säga emot. Ingen!
Därmed inte sagt att de kan smaksättas med en massa godsaker och varför inte kaffe, eller espresso? Som att maxa desserten genom att hälla kaffet direkt i.
Det blev alldeles lagom mycket kaffesmak, den lena krämigheten är precis som den ska vara och det knapriga sockertäcket som kronan. Jo tack, det här är otroligt gott!
Receptet till klassisk Crème Brûlée hittar du här och en variant smaksatt med Baileys Strawberries & Cream hittar du här.
Ramekinerna, eller formarna jag använde kommer från Pillivuyt och det räckte till fem stycken av det här receptet.
Kaffe Crème Brûlée
4-5 st
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
½-1 dl espresseo eller starkt kaffe
5 st äggulor
3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Topping:
4-5 msk strö- eller rårörsocker
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 150 grader och sätt in ett galler i mitten.
2. Koka upp grädde, mjölk och kaffe. Ta från värmen och låt svalna något.
3. Vispa samman äggulor, strö- och vaniljsocker, tillsätt smeten och vispa slätt.
4. Sila eventuellt smeten innan du fördelar den i 4-5 små ugnståliga formar eller koppar.
5. Ställ formarna i en djup ugnsform och häll i hett vatten till ungefär hälften av formarna.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter, de ska vara något lösa i mitten men kanterna ska ha stadgats.
7. Låt svalna helt, ställ i kylen för att sätta sig. Gärna över natten.
Topping:
9. Strö ½-1 msk socker på puddingarna och bränn av med en brännare tills sockret smält och fått färg.
Om du inte har en brännare går det att göra det i ugnen istället. Sätt då på grill 250 grader, ställ alla formar på ett galler och grädda tills sockret smält och fått färg. Håll koll!