Lyxig chokladdessert på 4 ingredienser som kan förberedas några dagar i förväg och pyntas innan de ska serveras. Så lätt att göra och variera i smak.
Och innan någon går i taket så är choklad en (1) ingrediens. Även om det är olika sorters choklad. La upp min Tryffelkaka på fyra ingredeienser i en Facebookgrupp och fick många arga och irriterade kommentarer om att det var fler ingredienser än fyra. Helt okej om vi tänker olika men såhär.
Om det gällde socker så skulle jag uttrycka det på samma sätt. Om receptet innehåller Farin-, flor och strösocker så skulle jag mena att socker är en (1) ingrediens, en inte tre.
Här kan du fritt välja vilken typ av choklad du vill använda och vilken styrka. Jag gjorde tre olika för att det skulle bli en lagereffekt men det går precis lika bra att använda bara en sort eller två eller andra. Om du väljer ex vit choklad så kan du minska lite på grädden.
Välj glutenfria kakor till botten om du vill göra en glutenfri dessert. Eller skippa kakdelen helt och hållet, det går också bra.
Tryffeldessert
6 st
Botten:
10-12 Oreokakor
30 g smör
Lager 1:
175 g choklad, mörk ca 55%
1½ dl grädde
Lager 2:
150 g choklad, ljus
1 dl grädde
Lager 3:
150 g choklad, karamelliserad vit (Blond, Dulcey, Gold)
1 dl grädde
Topping:
1 dl grädde
ev kaksmul
Instruktioner:
1. Smält smöret och kör tillsammans med kakorna i en mixer till ett fint smul.
2. Fördela smulet i 6 st portionsglas. Jämna till och tryck ner smulet i botten med hjälp av en sked eller ett mindre glas.
Lager 1:
3. Finhacka chokladen, eller använd chokladknappar, och lägg i en skål.
4. Hetta upp grädden tills det ryker och häll över chokladen. Rör om tills du har en slät chokladkräm.
5. Fördela chokladkrämen i formarna och ställ i kylen en halvtimme.
Lager 2:
6. Upprepa steg 3 + 5.
Lager 3:
7. Upprepa steg 3 + 5.
Topping:
8. Vispa grädden lätt och häll på, strö över lite kaksmul och toppa eventuellt med bär, frukt eller nötter.
Enkelt och gott!