Under Bak- & Chokladfestivalen förra året gick jag och ett gäng vänner en kort pralinkurs tillsammans med Gustaf Mabrouk. Det här är receptet vi fick med oss hem, riktigt god smak!
Jag använde tryffelskal från Callebaut som jag köpt hos Chokladshopen, det underlättar för oss som saknar tålamod och annat som behövs när man ska göra sina egna skal…
Fyllningen går utmärkt att använda till bakverk av olika slag. Det är en slät ganache som jag tror funkar att äta direkt ur bunken. Jag vet såklart inte säkert, men jag tror det.
Pepparkakstryfflar
30 st tryffelskal, ljus choklad
Ganache:
110 g grädde
20 g sirap, ljus
1 tsk farinsocker
1 krm kanel, malen
1 nypa ingefära, malen
1 nypa nejlika, malen
200 g choklad, ljus
15 g smör eller margarin
Lock:
25-50 g choklad, ljus
Topping:
½-1 dl socker
Instruktioner:
1. Koka upp grädde, sirap, socker och kryddor.
2. Lägg grovhackad choklad eller chokladknappar och smör i en bunke.
3. Häll den varma gräddblandningen över chokladen och låt stå i två minuter för att tempereras.
4. Rör smeten slät, mixa eventuellt ganachen fyllig med en stavmixer.
5. Häll ganachen i en spritspåse och låt svalna till 27 grader.
6. Fyll tryffelskalen med ganache, knacka försiktigt ner fyllningen och fyll upp till toppen. Ställ i kylen att stelna.
7. Smält ljus choklad och häll i en spritspåse. Lägg choklad som lock över tryffelns öppning. Ställ i kylen att stelna.
8. Använd handskar, lägg den överblivna ljusa chokladen i handflatan och rulla tryffeln så den blir kladdig över hela. Rulla i socker.
Enkelt & gott!