Mäktig Mozartkuletårta med choklad

Mozartkuletårta Hemmakväll bakalite.se 2I samarbete med Hemmakväll – Sveriges bästa lösgodis?

Mozartkuletårta! Gillar du Mozart Kuglen? Ett riktigt gott julgodis som hela min familj gillar. Så varför inte ha i dem i en tårta?

Sagt och gjort, det blev en lättbakad och krämig choklad- & mandelbrownie fylld med Mozartkulor, toppad med mörk len chokladganache som smälter i munnen och ännu fler Mozartkulor.

Toppen att servera som dessert eller som en del av adventsfikat. Den är rätt mäktigt så tunna skivor är att föredra, det hindrar ju inte att man tar flera istället.

Tårtan är glutenfri, men observera att kulorna kan innehålla spår av gluten, och passar därmed fler.

Just nu finns Mozartkulor i lösvikten hos Hemmakväll, så lyxigt att fylla en hel skål på bordet hemma. Löp och köp!
Mozartkuletårta Hemmakväll bakalite.se 1Mozartkuletårta
8-12 bitar

200 g choklad, ca 55%
125 g smör
2 st ägg
1 dl socker
2½ dl mandelmjöl
1 dl kakao
½ tsk salt
ca 20 st Mozartkulor

Smör till formen

Topping:
200 g choklad, mörk
1 dl grädde
20 g smör
ca 5 Mozartkulor

Instruktioner:
Brownie:
1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Smält smöret och häll över chokladen, rör om tills all choklad smält och du har en slät chokladkräm. Ställ åt sidan för att svalna något.
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Klä en liten springform, ca cm, med bakplåtspapper i botten, och smörj in kanterna med smör.
5. Vispa samman ägg och socker för hand.
6. Blanda mandelmjöl, kakao och salt, tillsätt smeten och blanda.
7. Tillsätt chokladsmöret och rör slätt.
8. Häll häften av smeten i formen och bred ut jämnt.
9. Ställ Mozartkulor i jämna rader ovanpå all smet, tryck ner lite. Dela eventuellt kulor om det inte finns plats för hela.
10. Bred på resten av smeten och jämna till. Knacka formen mot bordet så att all smet fördelas ner.
9. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Kakan ska stilla i mitten om du skakar försiktigt på den.
10. Låt svalna i formen och ställ sedan i kylen för att sätta sig helt. Minst tre timmar men gärna över natten.

Topping:
11. Grovhacka choklad och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
12. Värm upp grädde och häll över chokladen. Rörsamman till en slät chokladkräm.
13. Ställ åt sidan för att svalna och tjockna något, rör om ett par gånger under tiden.

Montering:
14. Lossa kakan försiktigt ur formen och ställ på ett fat.
15. Bred ut chokladkrämen över hela kakan kakan och toppa med grovhackade Mozartkulor.
16. Ställ i kylen en stund .
17. Skär i bitar av önskad storlek och servera rumstempererad.
Mozartkuletårta Hemmakväll bakalite.se 4Enkelt & gott!

23

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x