Den största skillnaden mot en vanlig brownie är att den är glutenfri och gjord på mandelmjöl. Eller inte direkt mandelmjöl, jag mixade mandel grovt för ett extra crunch. Så gott!
Går precis lika bra med mandelmjöl och om du vill kan du grovhacka några extra mandlar och hälla i.
Kakan har mycket och kraftig chokladsmak som, om du inte gillar det, kan mildras enkelt om du väljer ljus choklad till toppingen. Du kan såklart skippa att ha något på helt.
Det är som allra godast om du låter kakan bli rumstempererad innan du fikar den. Lycka till!
Brownie:
200 g choklad, 55%
175 g smör
2 st ägg
2 dl farinsocker
3 dl mandelmjöl eller grovmald sötmandel
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
Chokladganache:
150 g choklad, mörk
1½ dl grädde
½ msk raps- eller olivolja
Instruktioner:
1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Smält smöret och häll över chokladen, rör om tills all choklad smält och du har en slät chokladkräm. Låt svalna något.
3. Sätt ugnen på 170 grader.
4. Klä en ugnsform med bakplåtspapper, ca 15 x 30 cm. Fukta pappret och krama ur det så är det lättare att få det att passa formen.
5. Vispa ägg och socker fluffigt.
6. Blanda mandel, salt och bakpulver, tillsätt smeten.
7. Tillsätt chokladsmöret och rör slätt.
8. Häll smeten i formen och bred ut jämnt.
9. Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Kakan ska vara rörlig i mitten medan kanterna ha satt sig.
10. Låt svalna helt i formen medan du gör toppingen.
Topping:
11. Grovhacka choklad och lägg i en bunke tillsammans med olja.
12. Värm upp grädde och häll över chokladen. Låt stå i några minuter rör sedan till en slät chokladkräm.
13. Låt svalna och tjockna något, rör om ett par gånger under tiden.
14. Bred ut chokladkrämen på kakan och ställ i kylen tills det stelnat, gärna över natten.
15. Skär i bitar av önskad storlek och servera rumstempererad.
Gott & Enkelt!