En mjukseg mandelbotten med en god och krämig mascarponegrädde med mild rabarbersmak.
Skär kakan till bakelser eller servera som en hel tårta så får alla skära sin egen bit. Toppa med choklad, bär, frukt, nötter eller inget.
På bilden har jag lagt på mandel och rabarber.
Det är en bra bas att toppa som du vill, byt exempelvis ut rabarbersaften mot annan saft eller juice, för en helt annan slags tårta.
Inspiration till kakbotten kommer från Camilla men jag har som vanligt ändrat en del, och nu när jag skulle länka till originalreceptet så hittade jag det tyvärr inte.
Mandelkaka
Kaka:
200 g smör
4 st ägg
3 dl strösocker
2 dl farinsocker
3 dl mandelmjöl
2½ dl vetemjöl
½ tsk vaniljpulver
en nypa salt
Topping:
1½ dl rabarbersaft
2 tsk gelatinpulver*
250 g Mascarponeost
2½ dl grädde
1 dl florsocker
*eller motsvarande mängd annat geleringsmedel
Instruktioner:
Kaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, ca 25 x 30 cm, med bakplåtspapper.
2. Smält smöret och ställ åt sidan.
3. Vispa samman ägg och socker.
4. Tillsätt smör, mandelmjöl, vetemjöl, vaniljpulver och salt och rör jämnt.
5. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills kakan stannat.
6. Låt svalna helt och ställ sedan i kylen.
Topping:
7. Blanda rabarbersaft och gelatinpulver i ett glas, rör om och låt stå.
8. Vispa samman Mascarpone, grädde och florsocker.
9. Tillsätt rabarbersaften och vispa slätt.
10. Bred krämen ovanpå kakan. Ställ i kylen att stelna.
Enkelt & gott!