Här är en maffig tårta med en mjukseg botten av mandel, lite som biskvibotten, toppad med ett lager chokladtryffel och ett rejält med smörkräm smaksatt med salt kolasås.
Serveras gärna i mindre bitar tillsammans med syrliga bär, frukt eller liknande.
Att använda färdig mandelmassa i kakor och tårtbottnar är ett enkelt sätt att få en smakrik och saftig botten. Det går såklart lika bra att använda motsvarande mängd mandelmjöl, socker och äggvita men jag tog den enklaste vägen med den här tårtan.
Om du inte gillar salt kolasås så kan du skippa saltet helt och hållet och bara köra på söt kola.
Du kan göra din egen kolasås eller välja en annan variant än just dulce de leche, jag tog det alternativ som vi hade hemma.
Tårta
8-12 bitar
Mandelbotten:
400 g mandelmassa
3 st ägg
½ dl potatismjöl
Smör till formen
Chokladtryffel:
100 g choklad, mörk
100 g choklad, ljus
1½ dl grädde
15 g smör
Kolasmörkräm:
250 g smör
397 g dulce de leche (en burk karamelliserad mjölk)
2 dl florsocker
½-1 msk flingsalt efter smak
Instruktioner:
1. Ta fram smöret till smörkrämen så att det blir rumstempererat.
Botten:
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Klä botten på en springform, 20-24 cm, med bakplåtspapper och smöra kanterna.
4. Riv mandelmassan grovt och rör ihop med ägg och potatismjöl.
5. Fördela smeten jämnt i formen.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills bottnen stannat och fått fin färg.
7. Låt svalna i formen.
Tryffel:
8. För att inte chokladen ska rinna ner över botten kan du täcka kanterna med tårtfilm eller bakplåtspapper som du klippt till. Öppna springformen, sätt dit tårtfilm och stäng formen igen så att filmen kläms fast.
9. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
10. Koka upp grädden och häll över chokladen och smöret. Låt stå ett par minuter och rör sedan till en slät och blank chokladkräm.
11. Häll chokladsmeten över den svalnade kakan och låt kallna innan du ställer den i kylen för att stelna.
Smörkräm:
12. Vispa mjukt smör vitt och fluffigt.
13. Tillsätt florsocker och vispa slätt.
14. Tillsätt det mesta av kolasåsen, spara lite till topping, och vispa slätt.
15. Smaksätt med salt, lite i taget, och avgör själv när du tycker att det är lagom. Alternativt saltar du enbart ovanpå smörkrämen när du brett ut den.
16. Bred ut smörkrämen jämnt ovanpå chokladtryffeln.
17. Häll det sista av kolasåsen ovanpå smörkrämen och bred ut.
18. Ställ tårtan i kylen att stelna, gärna över natten.
Enkelt & gott!