Lättbakade mjuksega snittar kryddade med saffran, fyllda med lingon och toppade med maräng. En småkaka som är lite festligare än andra. Det syns inte så bra på bilderna men de är båda goda och fina att servera till julfikat.
De här kakorna funkar också bra utan maräng om man vill skippa det steget.
Marängsnittar med saffran och lingon
10-16 st
Snittar:
½ g saffran
1 msk citronsaft, vatten eller sprit
100 g smör
½ dl socker
1 msk sirap
2½ dl vetemjöl
Fyllning:
4 msk lingonsylt eller rårörda lingon
Marängtopping:
2 st äggvitor
1 dl socker
Instruktioner:
Kakor:
1. Mortla saffran med lite socker och häll på citronsaft. Låt stå och dra.
2. Vispa samman mjukt smör med socker, saffran, sirap, mjöl och bakpulver.
3. Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
4. Hyvla smöret och vispa ihop med socker, sirap, vetemjöl och saffran till ett smul.
5. Knåda ihop smulet till en fast deg och dela den i två delar. Forma till två längder och lägg på plåten.
6. Gör en fördjupning i mitten av längderna och lägg i lingon.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter och ta ut plåten ur ugnen.
8. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
Maräng:
9. Vispa äggvitorna till ett vitt skum.
10. Tillsätt socker, lite i taget och vispa tills du har en slät marängsmet.
11. Bred marängen på längderna och grädda tills marängen fått färg, ca 10 minuter.
12. Dra av längderna med pappret till bänken, låt svalna något och skär sen i sneda snittar.
Enkelt & gott!