Ost, ost ost, what’s not to love? Att lägga osten i en mumsig marinad är ett sätt att förhöja det ytterligare.
Jag har gjort ett grundrecept på en olivoljebaserad marinad som passar de flesta ostsorter men självklart går det fint att byta ut både oljesorten och kryddorna. Ta det du gillar!
På samma sätt kan du fylla på med dina favoriter som oliver, chili, soltorkade tomater, nötter osv.
Den Parmigiano Reggiano (Parmesan) som jag marinerade här kommer från nätbutiken Mercatino, så god och precis lagom smakrik. Butiken saluför delikatesser och de levererar i hela landet, Väldigt uppskattat, inte minst för oss som bor i glesbygd utan större tillgång till de mer exklusiva godsakerna. Rekommenderas varmt!
Cheddarosten jag använde här är ganska mild och jag smaksatte med färsk vitlök och rosmarin, så gott. Valde minimozzarella för enkelhetens skull och gjorde ett hål i varje ostboll så att smakerna verkligen får komma in i osten.
Samtliga ostar passar utmärkt att äta som tapas, tilltugg eller att ha i sallader. Det känns lite lyxigt och så tycker jag att det är fint. Varför inte ge bort en burk till någon du tycker om? Här kommer mina recept, hoppas du gillar att smaksätta dina ostar lite extra!
Grundrecept ostmarinad
2½ dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk chili, torkad
1 tsk timjan, torkad
1 tsk oregano, torkad
1 tsk salt
Instruktioner:
1. Blanda och varva med ost i en glasburk.
_________
Marinerad minimozzarella
150 g minimozzarella
½ dl cashew, rostad och saltad
1 st citron
ca 1 dl marinad
Instruktioner:
1. Hyvla skalet av citronen med en potatisskalare. Skär ev i tunna skivor om du vill.
2. Gör ett hål med en vass kniv mitten av alla ostbollar.
3. Varva ost, cashew, citronskal och marinad i en glasburk.
4. Sätt på locket och ställ i kylen för att dra, minst 12 timmar före servering.
_________
Marinerad Cheddar
100 g Cheddar
1 st vitlöksklyfta
½-1 dl gröna och svarta oliver
färsk rosmarin
ca 1½ dl marinad
Instruktioner:
1. Skär osten i kuber, ca 1 x 1 cm.
2. Skiva vitlöken tunt.
3. Varva ost, vitlök, oliver och marinad i en glasburk.
4. Sätt på locket och ställ i kylen för att dra, minst 12 timmar före servering.
_________
Marinerad Parmesan
100 g Parmigiano Reggiano
1 st vitlöksklyfta
½-1 dl svarta oliver
½ dl mandel, rostad och saltad
ca 1 dl marinad
Instruktioner:
1. Skär osten i mindre bitar.
2. Skiva vitlöken tunt.
3. Varva ost, vitlök, oliver, mandel och marinad i en glasburk.
4. Sätt på locket och ställ i kylen för att dra, minst 12 timmar före servering.
Obs! Marinerade ostar håller normalt upp till två veckor i kyl.
Enkelt & gott!