En till marsipanrulle bara för att det är så gott. Den här varianten smaksatte jag med apelsin och det blev genast lite vuxet. Jag använde apelsinsaft och skal men om du vill ha en kraftigare apelsinsmak kan du använda outspädd apelsinsaft eller varför inte lite Cointreau om du gillar det.
Marsipanen jag köper kommer i 500 g och större, de finns i mängder av nätbutiker och kostar kring 50 kr. Annars finns det ofta marsipanlock i butik. De funkar bra att använda, man får kavla, skära och skarva lite. Rekommenderar dock att du tar två stycken och lägger ihop så att du får rejält med marsipan.
Jag har tidigare gjort fyra andra rullar:
Dammsugarrulle
Pepparkaksrulle
Polkarulle
Påskrulle med nougat
Enklast är att göra fyllningen i en mixer men om du inte har en så kan du blanda degen för hand.
Apelsinmarsipanrulle
Fyllning:
1 st apelsin, skal och saft
100 g smör
1 dl farinsocker
4 dl havregryn
1 dl kakao
300-500 g marsipan, orange
Topping:
50 g mörk choklad
rivet apelsinskal
Instruktioner:
Fyllning:
1. Riv skalet av apelsinen och pressa ur saft, max ½ dl behövs.
2. Mixa rumstempererat smör och socker slätt.
3. Tillsätt havregryn, kakao, apelsinskal och ca 3 msk apelsinsaft. Mixa till en deg, fyll på med mer saft om det behövs.
4. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla till en rektangel, ca 20 x 30 cm.
Montering:
6. Kavla ut marsipanen mellan två bakplåtspapper några mm tunn, till 22 x 32 cm, alltså lite större än fyllningen.
7. Lägg plattan med fyllning ovanpå marsipanplattan och tryck lätt ihop.
8. Rulla försiktigt in marsipanen i mitten och följ efter med hjälp av pappret tills du har en tät rulle. Lägg i kylen för att sätta sig.
Topping:
10. Grovhacka och smält choklad. Bred eller ringla ovanpå rullen, toppa med rivet apelsinskal.
11. Lägg i kylen för att stelna.
Enkelt & gott!