Då var det dags för ännu ett glassrecept. Jag är så himla förtjust i enkla saker som liksom smakar svårt, om du förstår hur jag menar.
Här är det svarta vinbär (igen) som fått agera smaksättning tillsammans med den italienska färskosten Mascarpone och för lite extra textur toppades det med grovhackade pistagenötter.
Du kan halvera mängden vinbärspuré, jag gjorde på en hel ask frysta svarta vinbär, därav mängden. Resterande använde jag till de här bullarna.
För säkert 15 år sedan bjöd min svärmor på Mascarponeglass med hallon och jag har velat göra min egen variant sedan dess. Nu är det gjort och att jag valde svarta vinbär istället för hallon var helt enkelt för att det var det jag hade i frysen. Det blev en jättegod kombination!
Du kan naturligtvis byta ut mot dina favoritbär och nötter eller utesluta det helt om du bara vill ha den lena Mascarponesmaken.
Glass
ca 2 liter
Vinbärspuré:
225 g svarta vinbär, frysta
3 msk limesaft
1 dl socker
Glass:
5-6 dl grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
500 g Mascarponeost
Topping:
1 dl pistagenötter
Instruktioner:
1. Blanda vinbär, limesaft och socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter.
2. Mixa slätt och ställ åt sidan för att svalna. Om du saknar en mixer och inte vill ha bärbitar så kan du sila vinbärspurén.
3. Rör ihop Mascarpone och kondenserad mjölk.
4. Vispa grädde fast.
5. Tillsätt Mascarponeröran och vispa snabbt ihop till en slät smet.
6. Ta 1 dl glassmet och blanda med vinbärspurén.
7. Häll glassmeten i en form som rymmer ca 2 liter, bred ut så att det är jämnt fördelat.
8. Häll vinbärsröran i mitten av formen och rör om litegrann.
9. Strö över grovhackade pistagenötter.
10. Ställ formen i frysen att stelna i minst fem timmar. Ta fram 10-15 minuter före servering.
Enkelt & gott!